Δελφίνι Οικολογικός σύλλογος Δραστηριότητες 2016

Οι δραστηριότητές μας το 2016

Κοπή της Βασιλόπιτας του Συλλόγου μας

Δελφίνι
Δελφίνι
Στην βιβλιοθήκη του Συλλόγου με βροχερό καιρό, την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016 στις 6 το απόγευμα το Δ.Σ. του Συλλόγου Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών «ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ» παρουσία πολλών μελών και κατοίκων του χωριού, έκοψε την βασιλόπιτά του.

Παρόντες ο ιερέας της ενορίας μας ο οποίος και την ευλόγησε, ο ψάλτης Σωτήρης Μαμουνής, ο πρόεδρος του Τοπικού μας Συμβουλίου Βασίλης Μαμώλης, το μέλος του Τοπικού Συμβουλίου και πρόεδρος του Αετού Λουτρών Νίκος Σπανός, ο πρόεδρος του Συλλόγου της παλιάς αγοράς Ιωάννης Μολυβιάτης και πολλοί άλλοι.

Το φλουρί, ήταν προσφορά από το χρυσοχοείο «Βέτσικα» και μετά από κλήρωση το κέρδισε η κ. Ανθούλα Αποστόλου. Στους παρόντες προσφέρθηκε καφές, αναψυκτικά, ποτά και διάφορα γλυκίσματα από τις νοικοκυρές του χωριού μας, καθώς και ορισμένα γούρια τα οποία είχαν αγορασθεί γι αυτό το σκοπό από τον Σύλλογο για παιδιά με ειδικές ανάγκες «Ηλιαχτίδα».

Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε η κλήρωση των δώρων της λαχειοφόρου αγοράς και κέρδισαν οι παρακάτω αριθμοί:
1. Ο αριθμός 748 κέρδισε το TABLET.
2. O αριθμός 258 κέρδισε το ατμοσίδερο.
3. O αριθμός 530 κέρδισε το ρολόι.

Και του χρόνου με υγεία.

Ο Αγιασμός των υδάτων στη Σκάλα Λουτρών και στη Χαραμίδα, τον περασμένο Ιανουάριο

Δελφίνι
Δελφίνι
Με την παρουσία του Δημάρχου Λέσβου, κ. Γαληνού Σπύρου, των αντιδημάρχων κ. Τσουπή Παναγιώτη, Κατσαρού Κωνσταντίνου και Καρασάββα Νικολάου, του εντεταλμένου Δημοτικού συμβούλου κ. Στεργίου Θεοδώρου, του προέδρου των Ταξιαρχών κ. Μακρή Μιχάλη και του συμβούλου κ. Ζέρβα Γεωργίου, του προέδρου της τοπικής κοινότητας Λουτρών κ. Μαμώλη Βασίλη μετά του αντιπροέδρου, του εκπροσώπου της Σκάλας Λουτρών στο Τοπικό Συμβούλιο κ. Σπανού Νικολάου και του Δ.Σ. του Συλλόγου Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών «ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ», πραγματοποιήθηκε ο Αγιασμός των υδάτων στην προβλήτα του Αγίου Γεωργίου στη Σκάλα Λουτρών και εν συνεχεία στη Χαραμίδα μπροστά από την ταβέρνα του κ. Παναγιώτη Βουτσαρδέλλη..

Ο καιρός με συννεφιά αλλά και με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, βοήθησε έτσι ώστε η συμμετοχή των κατοίκων, αλλά και των κολυμβητών που έπεσαν στην θάλασσα να είναι μεγαλύτερη από άλλες χρονιές.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Λουτρών, όλο το εκκλησίασμα ξεκίνησε για τον αγιασμό των υδάτων στην Σκάλα Λουτρών όπου διαβάστηκε το ευαγγέλιο πάνω στην εξέδρα που γι αυτό το σκοπό είχε στηθεί και μόλις ο ιερέας ο πάτερ Παναγιώτης είπε το «εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε…» έξη θαρραλέοι κολυμβητές βούτηξαν στα κρύα νερά του κόλπου Γέρας.

Αυτός που έπιασε πρώτος τον Σταυρό τον οποίο και ανέσυρε στην επιφάνεια, ήταν ο Άγγελος Μίνικνας από τα Λουτρά, ο οποίος έλαβε και το δώρο του από τον Δήμαρχο και τον πρόεδρο των Λουτρών, το οποίο ήταν μία εικόνα του Αγίου Νικολάου. Αμέσως μετά το Τοπικό Συμβούλιο Λουτρών έκοψε την καθιερωμένη βασιλόπιτα προσφέροντας συγχρόνως και από ένα ποτό στους παρευρισκόμενους. Το φλουρί εδώ έπεσε στην κ. Άννα Κοϊνάκη και το δώρο που πήρε ήταν μια εικόνα του Αγίου Γεωργίου.

Μετά τον Αγιασμό των υδάτων που έγινε στη Σκάλα Λουτρών ο ιερέας και οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους, ξεκίνησαν για να παρευρεθούν στον Αγιασμό των υδάτων στην Χαραμίδα όπου περίμεναν πολλοί κάτοικοι της περιοχής, καθώς και αρκετοί Μυτιληνιοί.

Η καθιερωμένη τελετή πραγματοποιήθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και τον Σταυρό ανέσυρε από τη θάλασσα ο Γκαγκάνης Βασίλης του Κωνσταντίνου ο οποίος ήταν ένας εκ των τεσσάρων κολυμβητών που έπεσαν στην θάλασσα. Αμέσως μετά ακολούθησε το κόψιμο της βασιλόπιτας των κατοίκων της περιοχής και το σχετικό κέρασμα σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Παρόντες και εδώ τόσο τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Λουτρών όσο και του Συλλόγου Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών.

Και του χρόνου με υγεία.

Πάσχα στη Σκάλα Λουτρών

Δελφίνι
Δελφίνι
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι ιερές ακολουθίες της Μεγάλης εβδομάδας πραγματοποιήθηκαν στο εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα της Σκάλας Λουτρών, όπου αναβιώνονται κάθε χρόνο τα έθιμα των ημερών του Πάσχα από τον Σύλλογο μας, που αρχίζουν την Κυριακή των Βαΐων και τελειώνουν με την Αναστάσιμη Θεία λειτουργία του Μεγάλου Σαββάτου! Η συμμετοχή των κατοίκων ήταν καθολική στον στολισμό του επιταφίου, στο καθάρισμα του χώρου, στις ψαλμωδίες της περιφοράς από τις γυναίκες που ήταν ντυμένες στα μαύρα και όλα αυτά σ' ένα τοπίο γεμάτο από φύση και αγκαλιασμένο από τις ακτίνες του ήλιου!

Φέτος ήταν η ενδέκατη συνεχής χρονιά που πραγματοποιήθηκαν οι θρησκευτικές εκδηλώσεις των αγίων ημερών του Πάσχα στο χωριό μας. Το πρωί της Κυριακής των Βαΐων, ετελέσθη η θεία λειτουργία από τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης π. Ιάκωβο με μεγάλη συμμετοχή πιστών και το απόγευμα της ίδιας ημέρας η ακολουθία του Νυμφίου. Εν συνεχεία την Μ. Τετάρτη το απόγευμα ετελέσθη το Μυστήριο του Ευχελαίου και την Μ. Πέμπτη η ακολουθία των παθών με τα 12 Ευαγγέλια.

Την Μ. Παρασκευή στις 5 το απόγευμα έγινε η αποκαθήλωση του εσταυρωμένου και η περιφορά του επιταφίου σε όλο τον οικισμό από τον ιερέα της ενορίας μας π. Παναγιώτη, σε μια διαδρομή υπέροχη που δένει αρμονικά το πράσινο των αγρών με το μπλε της θάλασσας. Την τελετή της περιφοράς συμπλήρωνε η χορωδία από ομάδα γυναικών μελών του Συλλόγου μας.

Τέλος το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, μέσα σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα υπό το φως των κεριών ετελέσθη η αναστάσιμη Θεία Λειτουργία από τον πατέρα Αθηνόδωρο. Ο σύλλογός μας τηρώντας το έθιμο, στο τέλος της Θείας λειτουργίας μοίρασε σε όλους τους παρευρισκόμενους κόκκινα αυγά και τσουρέκια. Εμείς από την πλευρά μας ευχαριστούμε θερμά τον εφημέριο της ενορίας μας π. Παναγιώτη, τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης π. Ιάκωβο, τον π. Αθηνόδωρο καθώς και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης, που μερίμνησαν και ικανοποίησαν το αίτημά μας για αποστολή ιερέα στον οικισμό μας τις ημέρες του Πάσχα. Η συμμετοχή των κατοίκων ήταν καθολική και ιδίως των ηλικιωμένων οι οποίοι προσήλθαν με μεγάλη χαρά. Και του χρόνου να είμαστε γεροί να ξαναγιορτάσουμε όλοι μαζί αυτές τις Άγιες ημέρες.

Και του χρόνου με υγεία.

Ο στολισμός του επιταφίου

Δελφίνι

Το βράδυ της Μ. Πέμπτης πραγματοποιήθηκε ο στολισμός του επιταφίου από τις γυναίκες και τα νέα κορίτσια του οικισμού μας, που αφιέρωσαν με μεγάλη χαρά πολλές ώρες, για να είναι ο στολισμός του επιταφίου ο καλύτερος. Τα ονόματά τους γνωστά σε όλους μας Ευθαλίτσα, Γραμματική, Δέσποινα, Ανθούλα, Άννα, Ελένη, Ειρήνη, Βασιλεία, Βικτωρίτσα, Κατερίνα, Κλεονίκη, Βασούλα, Βούλα, και τόσες άλλες… Τα λουλούδια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν από τους αγρούς καθώς και τριαντάφυλλα από τις αυλές των σπιτιών, δημιουργώντας έναν υπέροχο συνδυασμό που μοσχομύρισε το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα.

Βάσει του εθίμου, κατά την διάρκεια του στολισμού, εψάλη το τραγούδι της Παναγίας και άλλα εγκώμια από όλες τις κυρίες. Ενδιάμεσα του στολίσματος του επιταφίου ο Δημήτρης μοίρασε πρόσφορο, βουτηγμένο σε κόκκινο κρασί και έτσι ο στολισμός του επιταφίου στον Άγιο Παντελεήμονα, έληξε γύρω στις 3 τα ξημερώματα. Και του χρόνου με υγεία.

Και του χρόνου με υγεία.

Περιβαλλοντική δράση στην καμένη Αμαλή.

Δελφίνι
Δελφίνι
Την Κυριακή 6 Μαρτίου 2016 στις 10 το πρωί, η Δημοτική Κοινότητα Λουτρών σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λουτρών «Το Λιοστάσι», το Δημοτικό Σχολείο Λουτρών καθώς και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Λουτρών, διοργάνωσαν περιβαλλοντική δράση στην καμένη Αμαλή κατά την διάρκεια της οποίας έγινε σπορά σπόρων πεύκου με στόχο την αναδάσωση μέρους του καμένου δάσους από την περσινή καταστροφική πυρκαγιά.

Η συμμετοχή των κατοίκων ήταν μεγάλη και σε κάθε περίπτωση ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών οι οποίοι απέδειξαν ότι αγαπάνε το δάσος και την περιοχή της Χαραμίδας. Στόχος των διοργανωτών τώρα είναι να συλλέξουν νέους σπόρους την κατάλληλη περίοδο και η προσπάθεια αυτή να συνεχιστεί και την επόμενη τουλάχιστον χρονιά.

Κοιμήσου, πεύκο αγαπημένο,
μες στης νύχτας τη σιγαλιά.
Στην καταπράσινη αγκαλιά σου
χιλιάδες κούρνιασαν πουλιά.
Μικρή φωλίτσα παραδείσου,
πεύκο πανέμορφο κοιμήσου...

Και του χρόνου με υγεία.

Βουλιαγμένα πλοιάρια στη Σκάλα Λουτρών

Δελφίνι

Ένα αίτημα της Δημοτικής Κοινότητας Λουτρών καθώς και του Συλλόγου Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι» ικανοποίησε τον περασμένο Απρίλιο, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Κατζανός Γεώργιος ο οποίος με μηχανήματα και εργάτες της ΔΕΔΑΠΑΛ ανέσυραν μισοβουλιαγμένα πλοιάρια τα οποία μετέφεραν μετανάστες και στη συνέχεια είχαν εγκαταλειφθεί στη Σκάλα Λουτρών. Η Δημοτική Κοινότητα Λουτρών και ο Σύλλογος Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι» με έγγραφό τους είχαν καταγγείλει το γεγονός στις αρμόδιες υπηρεσίες το οποίο επίσης είχαν κοινοποιήσει και στον κ. Εισαγγελέα. Στο έγγραφο αυτό αναφερόταν οι κίνδυνοι για τη ναυσιπλοΐα και τη ρύπανση της περιοχής αφού είχε γίνει ήδη διαρροή πετρελαιοειδών στη θάλασσα. Επιπλέον αναφέρθηκε ότι η θαλάσσια περιοχή μας προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες καθώς ο κόλπος της Γέρας υπάγεται στο δίκτυο NATURA 2000 κωδ. GR4110005. Ο αντιδήμαρχος ανέλαβε υπεύθυνα και με το κατάλληλο συνεργείο ανέσυραν και διέλυσαν τα πλοιάρια τα οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στη χωματερή. Ο Σύλλογός μας, καθώς και οι κάτοικοι εκφράζουν την ικανοποίηση τους και τις ευχαριστίες τους στον αντιδήμαρχο καθώς και σε όλο το προσωπικό της ΔΕΔΑΠΑΛ που εργάστηκε γι’ αυτή την επιχείρηση.

Ωστόσο αυτή τη την περίοδο ήδη έχουν μεταφερθεί δύο ακόμη πλοιάρια για τα οποία έχει ενημερωθεί η Δημοτική αρχή για να δώσει λύση η οποία θα πρέπει να είναι οριστική ώστε να μην επαναληφθεί εκ νέου το φαινόμενο αυτό.

Εξόρμηση καθαριότητας παραλίας και κοινόχρηστων χώρων

Δελφίνι
Δελφίνι
Με την ευκαιρία της 5ης Ιουνίου, ημέρας αφιερωμένης στην προστασία του περιβάλλοντος, ο Σύλλογός μας πραγματοποίησε εξόρμηση καθαριότητας στην παραλία του χωριού μας από ξενοδοχείο ΖΑΙΡΑ έως τις πρώην εγκαταστάσεις καυσίμων. Καθαρίστηκαν επίσης οι κοινόχρηστοι χώροι της Σκάλας Λουτρών, η παιδική χαρά, ο χώρος αθλοπαιδιών, το γήπεδο μπάσκετ, το θερινό αμφιθέατρο και το λιμανάκι.

Το μήνυμα που δίδουμε κάθε χρόνο με αυτές τις εξορμήσεις καθαριότητας, είναι ότι είμαστε παρόντες στην προσπάθεια που πρέπει να γίνεται από όλους για την προστασία του περιβάλλοντος, των ακτών και των δημόσιων χώρων που εν γένει που αποτελούν σημαντικό χώρο αναψυχής των πολιτών, πόλο έλξης επισκεπτών και πηγή οικονομικής ανάπτυξης του τόπου μας.

Ευχαριστούμε το Δήμο Μυτιλήνης και το Τοπικό Συμβούλιο Λουτρών, που μεριμνούν και μας διευκολύνουν σε θέματα καθαριότητας του οικισμού μας.

Καλλωπισμός του αύλιου χώρου Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης 1922

Την Κυριακή 17 Απριλίου 2016 πραγματοποιήθηκε περιβαλλοντική δράση καθαρισμού και καλλωπισμού του αύλιου χώρου του «Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης 1922» με θέμα «Καλλωπίζω τον αύλιο χώρο του Μουσείου, φυτεύοντας λουλούδια». Για τον σκοπό αυτό αγοράσθηκαν και φυτεύτηκαν 42 γλάστρες με λουλούδια στα υφιστάμενα παρτέρια με την συμμετοχή των μελών του Συλλόγου μας και όλων των μικρών μας φίλων, οι οποίοι έμαθαν με μεγάλη ευκολία τον τρόπο που φυτεύουμε τόσο τα λουλούδια όσο και τα δένδρα.

Εργασίες συντήρησης στο Μουσείο

Δελφίνι

Με πρωτοβουλία του Δ.Σ. του Συλλόγου μας και με την αγορά των κατάλληλων υλικών, συντηρήθηκε τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά το κτίριο και ο αύλιος χώρος του «Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης 1922». Συγκεκριμένα βάφτηκαν όλα τα παράθυρα, οι πόρτες και οι εξωτερικές τοιχοποιίες του κτιρίου, καθώς και η περιμετρική περίφραξη με τα κάγκελα και την πόρτα εισόδου του αύλιου χώρου.


Αφήγηση λαϊκών παραμυθιών στη Σκάλα Λουτρών

Δελφίνι
Δελφίνι
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης σε συνεργασία με το Σύλλογό μας «Το δελφίνι» διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα «αφήγηση λαϊκών παραδοσιακών παραμυθιών».

Η αφήγηση απευθυνόταν σε κάθε μικρό και μεγάλο ηλικίας από 2 έως 102 ετών που αγαπά τη χαλάρωση, τη φαντασία και φυσικά το παραμύθι.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον αύλιο χώρο του «Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης 1922»,την Τετάρτη το απόγευμα 20 Ιουλίου 2016, στις 19:30 με ελεύθερη και δωρεάν συμμετοχή.

Τη δράση επιμελήθηκαν η Διόλατζη Μαριλίζ και η Νάκκα Μαρία, τους ευχαριστούμε.

Διαγωνισμός ζωγραφικής και έκθεσης.

Δελφίνι
Δελφίνι
Πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουνίου 2016 από τον Σύλλογό μας «ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ» με επιτυχία, ο ετήσιος διαγωνισμός ζωγραφικής και έκθεσης για το περιβάλλον, με τους μαθητές και τις μαθήτριες του δημοτικού σχολείου Λουτρών.

Οι τέσσερις πρώτες τάξεις διαγωνίσθηκαν στην ζωγραφική με θέμα: «Ζωγραφίζω κάτι από το περιβάλλον του χωριού μου» και οι δύο μεγαλύτερες τάξεις διαγωνίσθηκαν στην έκθεση με θέμα: «Τι γνωρίζετε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας»..

Τα παιδιά που διακρίθηκαν βραβεύτηκαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Αυγούστου 2016 στις 9.30 το βράδυ, στον αύλιο χώρο του «Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης 1922».

Διακρίθηκαν:
Από την Α! Τάξη οι Δασκάλου Φίλιππος και Σαμαρτζής Βασίλης.
Από την Β! Τάξη οι Λιαδέλλη Ντορέτα και Κέντση Ταξιαρχούλα.
Από την Γ! Τάξη οι Ντήνια Ειρήνη και Κέντσης Στράτος.
Από την Δ! Τάξη οι Γκίζα Γεωργία και Μολυβιάτου Νίκη.
Από την Ε! Τάξη οι Λέλεκας Φίλιππος και Αλεξίου Γιώργος.
Από την ΣΤ! Τάξη οι Ευαγγέλου Χριστίνα και Κοζπή Σταυρούλα.

Το Δ.Σ. του συλλόγου μας ευχαριστεί την διευθύντρια και τους δασκάλους του Δημοτικού Σχολείου Λουτρών για την ουσιαστική βοήθεια και την συνεργασία που είχαμε κατά την διενέργεια του διαγωνισμού.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τον ερασιτέχνη φωτογράφο κ. Πέτρο Τσακμάκη, ο οποίος ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας για μια ξενάγηση, μέσα από τον φωτογραφικό του φακό, σε ένα σημαντικό κομμάτι της πανίδας της Λέσβου, το οποίο αφορούσε κυρίως τα αποδημητικά πουλιά και με στόχο να πάρουν τα παιδιά μια ιδέα από την φύση του νησιού μας.

5ος Κολυμβητικός διάπλους Μικρασιατικής Μνήμης (Κουντουρουδιά – Πέραμα)

Δελφίνι
Δελφίνι
Για 5η συνεχή χρονιά διεξήχθη με επιτυχία και αθρόα συμμετοχή κολυμβητών και κολυμβητριών ο 5ος κολυμβητικός διάπλους μικρασιατικής μνήμης την Κυριακή 24 Ιουλίου 2016.

Οι 60 κολυμβητές και κολυμβήτριες που συμμετείχαν διήνυσαν την απόσταση των 1.100 μέτρων που χωρίζει την Κουντουρουδιά από το Πέραμα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν από τους ισχυρούς ανέμους και ο χρόνος που έκαναν κυμάνθηκε από 15 περίπου λεπτά ο πρώτος μέχρι 50 λεπτά ο τελευταίος.

Στην ασφαλή διεξαγωγή του κολυμβητικού διάπλου συνέβαλε αποφασιστικά, το πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, το οποίο και επέβλεπε συνεχώς τους κολυμβητές, καθώς και η παρουσία ιατρού που ακολουθούσε με σκάφος σε όλη την διαδρομή.

Τις ευχαριστίες μας οφείλουμε εκτός από το Λιμενικό Σώμα, στην ιατρό κ. Τούλα Μιχαλάκα η οποία παρευρίσκετο καθ όλη την διάρκεια του Διάπλου για παν ενδεχόμενο, καθώς επίσης και στον κ. Ευστράτιο Καραντώνη, ο οποίος διέθεσε τη βάρκα του για τη δωρεάν μεταφορά των αθλητών και των συνοδών τους από την Κουντουρουδιά στο Πέραμα και αντιστρόφως.

Τέλος, σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκαν αναμνηστικά διπλώματα και καπελάκια για τη συμμετοχή τους.

Και του χρόνου με υγεία.
Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν:

Ο «Παγγεραγωτικός» Πολιτιστικός Σύλλογος Γέρας,
Ο Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ», και
Ο «Παγγεραγωτικός» Σύλλογος Αθηνών.

Βράβευση αριστούχων μαθητών Δημοτικής Κοινότητας Λουτρών.

Δελφίνι
Δελφίνι
Στον αύλιο χώρο του Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 6-8-2016 το απόγευμα, με επιτυχία και αθρόα συμμετοχή, η εκδήλωση για την βράβευση των αριστούχων μαθητών της Δημοτικής Κοινότητας Λουτρών από τον Σύλλογο Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών «ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ».

Στην αρχή της εκδήλωσης έγινε μια σύντομη ενημέρωση από τον πρόεδρο κ. Δημήτρη Παπαχρυσό, σχετική με τις τρέχουσες δραστηριότητες του Συλλόγου και εν συνεχεία ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Αλεξέλλης μας ανέπτυξε σε ομιλία του «Τις διαφορές μεταξύ εκπαίδευσης και παιδείας και πως αυτές συμβάλουν στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού».

Οι βραβεύσεις άρχισαν με τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου που διακρίθηκαν στην ζωγραφική και στην έκθεση με θέμα το περιβάλλον, μια δραστηριότητα που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με την συνεργασία του Συλλόγου και των δασκάλων του Δημοτικού Σχολείου Λουτρών στις 5 Ιουνίου, που είναι η παγκόσμια ημέρα για το περιβάλλον.

Οι 4 πρώτες τάξεις διαγωνίσθηκαν στην ζωγραφική με θέμα:
«Ζωγραφίζω κάτι από το περιβάλλον του χωριού μου»
και οι 2 μεγαλύτερες τάξεις διαγωνίσθηκαν στην έκθεση με θέμα:
«Τι γνωρίζετε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας»

Βραβεύτηκαν:
Από την Α! Τάξη ο Δασκάλου Φίλιππος και ο Σαμαρτζής Βασίλης.
Από την Β! Τάξη η Κέντση Ταξιαρχούλα και η Λιαδέλλη Ντορέτα.
Από την Γ! Τάξη ο Κέντσης Στράτος και η Ντήνια Ειρήνη.
Από την Δ! Τάξη η Γκίζα Γεωργία και η Μολυβιάτου Νίκη.
Από την Ε! Τάξη ο Αλεξίου Γιώργος και ο Λέλεκας Φίλιππος.
Από την ΣΤ! Τάξη η Ευαγγέλου Χριστίνα και η Κοζπή Σταυρούλα.

Στο σημείο αυτό, η θεατρολόγος και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Νάσια Δαφιώτη, μας διάβασε τις εκθέσεις των παιδιών που διακρίθηκαν και στη συνέχεια διασκέδασε τους μικρούς μας φίλους με ένα σύντομο θεατρικό παιχνίδι.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την βράβευση των αριστούχων από το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Βραβεύτηκαν:
Από την Α! ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ η Αλεξίου Μαρία, η Δράκου Δήμητρα, ο Καλιοντζής Παναγιώτης, ο Κωστής Παρασκευάς, και ο Λέλεκας Κωνσταντίνος.
Από την Β! ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ η Γεωργιτζίκη Γαρυφαλιά, η Γκίζα Κωνσταντίνα, η Ζούρου Χριστίνα, ο Καλιοντζής Θεόδωρος, η Κοζπή Ταξιαρχούλα, και η Σφακιανού Γαρυφαλιά.
Από την Γ! ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ η Αχλάδα Μαρία και ο Καραντώνης Μιχάλης.
Από την Β! ΛΥΚΕΊΟΥ ο Ταλιαντζής Ιωάννης
Από την Γ! ΛΥΚΕΊΟΥ η Δράκου Χαρίκλεια.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τον ερασιτέχνη φωτογράφο κ. Πέτρο Τσακμάκη, ο οποίος ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας για μια ξενάγηση, μέσα από τον φωτογραφικό του φακό, σε ένα σημαντικό κομμάτι της πανίδας της Λέσβου, το οποίο αφορούσε κυρίως τα αποδημητικά πουλιά και με στόχο να πάρουν τα παιδιά μια ιδέα από την φύση του νησιού μας.

Διήμερες εκδηλώσεις του Συλλόγου, 22 και 23 Αυγούστου 2016 αφιερωμένες στην συμπλήρωση 10 ετών από τα εγκαίνια του «Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης 1922»

Δελφίνι
Δελφίνι
Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι διήμερες εκδηλώσεις του Συλλόγου μας, την Δευτέρα 22 και την Τρίτη 23 Αυγούστου αφιερωμένες στην συμπλήρωση 10 ετών από την ίδρυσή του «Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης 1922» τον Αύγουστο του 2006. Αυτές περιελάμβαναν:

Την Δευτέρα 22-8-2016 στις 19.30 τον εσπερινό και την περιφορά της εικόνας της Παναγίας μέχρι τον αύλιο χώρο του Μουσείου, ομιλία σχετική με την συμπλήρωση 10 ετών από την ίδρυση του από τον πρόεδρο του Συλλόγου μας κ. Δημήτρη Παπαχρυσό, ομιλία για την Παναγιά την Αψηλή από την Ειρήνη Σταματέλλη, προβολή βίντεο διάρκειας 30 λεπτών από τα εγκαίνια του Μουσείου τον Αύγουστο του 2006 και διανομή του μικρασιάτικου καβουρμά μαζί με λευκό κρασί στους παρισταμένους.

Στο τέλος της εκδήλωσης τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου μας παρουσίασαν ένα ωριαίο πρόγραμμα με παραδοσιακούς σκοπούς της Λέσβου και της Μικράς Ασίας. Τους ευχαριστούμε πολύ που ανταποκρίθηκαν στο αίτημά μας και ήταν κοντά μας για να τους απολαύσουμε.

Δελφίνι

Ευχαριστούμε επίσης τις νοικοκυρές του οικισμού μας που κάθε χρόνο μαγειρεύουν, με δικά τους έξοδα, τον παραδοσιακό καβουρμά, ο οποίος σερβίρετε μετά το πέρας των εκδηλώσεων, καθώς και τις καλλίφωνες κυρίες που πλαισιώνουν κάθε χρόνο την περιφορά της εικόνος της Παναγίας ψάλλοντας τα εγκώμια.

Την επόμενη ημέρα 23-8-2016 στις 08.00 το πρωί που ήταν τα 9μερα της Παναγίας ετελέσθη θεία λειτουργία από τον ιερέα της ενορίας μας π. Παναγιώτη με αρτοκλασία και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Μικρασιατών προσφύγων στην Παναγιά την Αψηλή, με την παρουσία πολλών κατοίκων από την Σκάλα Λουτρών, τα Λουτρά και το Πέραμα της Γέρας.

Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Δελφίνι

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 304/2001, η 14η Σεπτεμβρίου ορίζεται ως ημέρα Εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος. Η επέτειος μνήμης έχει σκοπό να τονίσει ιδιαίτερα και να υπενθυμίσει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος, που είχαν ως αποτέλεσμα να μετατρέψουν τους Έλληνες της Μικράς Ασίας σε έναν λαό προσφύγων της διασποράς.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων αυτής της επετείου μνήμης για αυτή την χρονιά πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου και περιελάμβανε:

- Τέλεση δοξολογίας και αρτοκλασίας χοροστατούντος του Μητροπολίτου Λέσβου κ.κ. Ιακώβου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην Επάνω Σκάλα.
-Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Δημήτρης Παπαχρυσός, πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών.
- Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο χώρο του αγάλματος της Μικρασιάτισσας Μάνας (Επάνω Σκάλα), με τη συμμετοχή της Στρατιωτικής Μουσικής της 98 ΑΔΤΕ, από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, το Στρατιωτικό Διοικητή, το Δήμαρχο Λέσβου, τους εκπροσώπους Πολιτικών Κομμάτων, αντιπροσωπείες των Απόστρατων Αξιωματικών, εκπροσώπους των Εφεδροπολεμιστικών Οργανώσεων, εκπροσώπους νομικών προσώπων και συλλόγων.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας παρευρέθη σύσσωμο στις προαναφερθείσες εκδηλώσεις μνήμης, με κατάθεση στεφάνου από τον πρόεδρό του κ. Δημήτρη Παπαχρυσό.

Επιστολή του Συλλόγου μας προς το προεδρείο της Β! συνάντησης Φωκαέων

Δελφίνι

Αγαπητοί συμπατριώτες,
πριν ένα χρόνο, στις 17 Οκτωβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, στην Νέα Φώκαια Χαλκιδικής η Α! πανελλήνια συνάντηση Φωκιανών, (φορέων και Συλλόγων) με στόχο, την γνωριμία μεταξύ μας, τον συντονισμό ενεργειών από κοινού για την προβολή της μοναδικής και πλούσιας ιστορίας μας των 3000 και πλέον ετών, καθώς και την ανάδειξη του απαράμιλλου πολιτισμού της πατρίδας των προγόνων μας.

Σήμερα, 19-11-2016, με την διοργάνωση της Β! πανελλήνιας συνάντησης στην Παλαιά Φώκαια Αναβύσσου, ένα χρόνο μετά, θεωρούμε ότι, ο απολογισμός αυτός είναι θετικός και μας δίνει το κουράγιο να ανταποκριθούμε όλοι μαζί, για να μπορέσουμε να διασώσουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε αυτήν την ιστορική μνήμη στις νεότερες γενιές.

Δυστυχώς όμως για εμάς και για λόγους πέραν της θελήσεώς μας, οι επικρατούσες συνθήκες οικονομικές κ.α. δεν μας επέτρεψαν να είμαστε σήμερα κοντά σας.

Το Δ. Σ. του Συλλόγου Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών Λέσβου «ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ» σας εύχεται καλή επιτυχία στις εργασίες που θα ακολουθήσουν και ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στην επόμενη συνάντηση όποτε αυτή και αν γίνει.

Εορτή του Αγίου Νικολάου στη Σκάλα Λουτρών

Δελφίνι
Δελφίνι
Με λαμπρότητα, με εξαιρετικό καιρό και με την συμμετοχή των μελών του Συλλόγου, του προέδρου και μελών της Δημοτικής κοινότητάς μας, του Δημοτικού σχολείου Λουτρών και πολλών πιστών από την Σκάλα Λουτρών, τα Λουτρά, την Κουντουρουδιά και τη Μυτιλήνη, πραγματοποιήθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εορτή του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών και των αλιέων.

Συγκεκριμένα, ετελέσθη στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου της Σκάλας Λουτρών, η Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια έγινε η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Νικολάου, φερμένη το 1922 από τον Τσεσμέ της Μ. Ασίας παρουσία στρατιωτικού αγήματος από την μονάδα καταδρομέων του Περάματος, με κατεύθυνση την νέα προβλήτα του λιμανιού της Σκάλας Λουτρών.

Μετά την ευλογία των άρτων ο ιερέας και το στρατιωτικό άγημα επιβιβάσθηκαν στη βάρκα του κ. Ευστράτιου Καραντώνη από την Κουντουρουδιά και κρατώντας την εικόνα του Αγίου την περιέφεραν, ρίχνοντας το στεφάνι που την πλαισίωνε στην θάλασσα και ευχόμενοι ήρεμα ταξίδια για τους ναυτικούς και τους αλιείς μας.

Μετά το πέρας των θρησκευτικών εκδηλώσεων οι παριστάμενοι προσκλήθηκαν στην Βιβλιοθήκη του Συλλόγου όπου τους προσφέρθηκαν διάφορα εδέσματα, αναψυκτικά και καφές, όλα φτιαγμένα από τις νοικοκυρές του οικισμού μας.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα έγιναν επιδιορθώσεις στην στέγη του παρεκκλησίου του Αγίου Νικολάου με την πρωτοβουλία του κ. Ευάγγελου Κρητικού τα έξοδα των οποίων καλύφθηκαν από προσφορές των κατοίκων καθώς και του Συλλόγου μας που πρόσφερε γι αυτό τον σκοπό το ποσό των 200 ευρώ.

Και του χρόνου με υγεία.

Μουσικό τμήμα.

Δελφίνι

Λειτουργεί στην Βιβλιοθήκη του Συλλόγου κάθε Σάββατο, από τις 1 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ και αυτή την περίοδο φοιτούν 19 παιδιά σχολικής ηλικίας τα οποία μαθαίνουν κιθάρα. Τα μαθήματα γίνονται στην Βιβλιοθήκη του Συλλόγου και εκτός από πρακτικά είναι και θεωρητικά έτσι ώστε τα παιδιά να αποκτούν γερές βάσεις και να συνεχίσουν μελλοντικά τις σπουδές τους στην μουσική εφ όσον το επιθυμήσουν. Η μηνιαία συνδρομή είναι 20 ευρώ και όσοι ενδιαφέρονται για τα παιδιά τους μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Δημήτρη Παπαχρυσό στο τηλ. 69746.40419 για περισσότερες πληροφορίες. Δάσκαλος είναι ο κ. Μολυβιάτης Γρηγόρης ο οποίος επί πολλά χρόνια έχει προσφέρει εξαιρετικό έργο.

Νέα τμήματα.

Ο Σύλλογός μας μπορεί να ιδρύσει νέα τμήματα παραδοσιακών μουσικών οργάνων όπως π.χ. βιολί, λαούτο κτλ εφ όσον εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον από τα μέλη μας. Διευκρινίζουμε ότι για να λειτουργήσει ένα νέο τμήμα θα πρέπει να ενδιαφερθούν κατ ελάχιστο τρία άτομα.

Τμήματα παραδοσιακών τραγουδιών και χορών.

Δελφίνι

Αυτά τα τμήματα λειτουργούν περιστασιακά και πλαισιώνουν διάφορες εκδηλώσεις του Συλλόγου μας που έχουν σχέση με τις αλησμόνητες πατρίδες της Μ. Ασίας. Τα μαθήματα είναι δωρεάν και όσοι ενδιαφέρονται μικροί και μεγάλοι μπορούν να έλθουν σε συνεννόηση με την κ. Ευθαλία Τουρλή στο τηλ. 22510 91277.

Τμήμα βιβλιοθήκης

Με 7.500 περίπου τίτλους βιβλίων είναι εμπλουτισμένη η βιβλιοθήκη του Συλλόγου μας τα οποία είναι διαθέσιμα για να δανειστούν στα μέλη μας, αλλά και σε όσους άλλους ενδιαφέρονται. Όλα τα βιβλία είναι καταχωρημένα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή για την εύκολη διαχείριση τους.

Το βιβλίο είναι ένα παράθυρο ανοιχτό στον κόσμο, γιατί προσανατολίζει τη σκέψη σε νέους δρόμους, προσφέρει γνώσεις, πληροφορίες και η γνώση είναι δύναμη. Η μόρφωση ευαισθητοποιεί το άτομο απέναντι στα προβλήματα που αποτελούν τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου και τοποθετεί τις βάσεις για τη συνολική πρόοδο του πολιτισμού, συντελεί δε, στη διαμόρφωση ψύχραιμης και νηφάλιας σκέψης μακριά από ακρότητες και φανατισμούς.

Οικονομικές ενισχύσεις.

Για τους σκοπούς του Συλλόγου μας προσφέρθηκαν τα παρακάτω ποσά.

Δεσπότου Έλλη-----------------200 ευρώ
Χατζηδήμος Αλέξανδρος---------50 ευρώ
Τζανουδάκη Ιωάννα-------------50 ευρώ
Λευκαδίτης Τάκης--------------25 ευρώ
Κεφαλίδης Δημήτρης------------20 ευρώ
Καρπούζη Παρασκευή------------20 ευρώ
Μπρούνη Παναγιώτη-------------20 ευρώ
Τουρλής Μιχάλης---------------20 ευρώ
Σύλλογος γυναικών Καλλονής----20 ευρώ
Ανώνυμος----------------------10 ευρώ

Καλαθάς Γρηγόρης 100 ευρώ στη μνήμη των γονέων του Γεωργίου και Αλίκης.
Κρητικού Φρόσω 50 ευρώ στη μνήμη του πατέρα της Ευστρατίου.
Πασπατή Αργυρώ 50 ευρώ στη μνήμη του συζύγου της Αργύρη και του υιού της Μιχαήλ.
Παπαναστασσίου Μιχάλης 50 ευρώ στη μνήμη Μαρίκας Βοστάνη.
Μολυβιάτης Γρηγόρης 40 ευρώ στη μνήμη των γονέων του Δημήτρη και Ελπίδας.
Περγαμηνού Γαρουφαλιά 20 ευρώ στη μνήμη του συζύγου της Ευστρατίου.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας τους ευχαριστεί θερμά και καλεί τα μέλη του να ενισχύσουν οικονομικά την προσπάθεια που κάνει ο Σύλλογός για αναβάθμιση του οικισμού μας , έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο βαρύ φορτίο των υποχρεώσεων που έχουμε αναλάβει.
Για καταθέσεις συνδρομών και ενισχύσεων στο Σύλλογο Τράπεζα Πειραιώς Αριθμός Λογαριασμού 6355-010482-750 IBAN GR94 0171 3550 0063 5501 0482 750