Δελφίνι Οικολογικός σύλλογος Δραστηριότητες 2022

Οι δραστηριότητές μας το 2022

Κοπή της Βασιλόπιτας του Συλλόγου μας

Δελφίνι














Στην βιβλιοθήκη του Συλλόγου, την Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022 στις 6 το απόγευμα το Δ.Σ. του Συλλόγου Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών «ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ», έκοψε την βασιλόπιτά του, σε κλειστό κύκλο λόγω covid, χωρίς προσκεκλημένους.
Αμέσως μετά έγινε η κλήρωση των δώρων της λαχειοφόρου αγοράς και κέρδισαν οι παρακάτω αριθμοί:

Ο αριθμός 664 κέρδισε ένα Bluetooth Player AKAI ABTS-12C
Ο αριθμός 539 κέρδισε ένα Bluetooth Player AKAI ABTS-12C
Ο αριθμός 430 κέρδισε ένα Huawei color BandA2 Smartwatch
Ο αριθμός 522 κέρδισε ένα Huawei color BandA2 Smartwatch
Οι αριθμοί 74, 400, 594, 143, 377και 220 κέρδισαν από ένα Λεύκωμα 30 ετών του Συλλόγου.

Και του χρόνου με υγεία

Έκδοση επετειακού περιοδικού

Δελφίνι




Με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από τα τραγικά γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής, ο Σύλλογος μας προέβη στην έκδοση ενός επετειακού περιοδικού 32 σελίδων, με πολύ ενδιαφέρουσα ύλη, έτσι ώστε να γίνουν ευρύτερα γνωστά τα όσα συνέβησαν πριν 100 χρόνια σε αυτήν την τραγική περίοδο για την πατρίδα μας.
Το περιοδικό εκτυπώθηκε με την συμβολή της Π.Β. Αιγαίου και διατέθηκε δωρεάν στα μέλη του Συλλόγου, σε όλες τις εκδηλώσεις του Συλλόγου, στους μαθητές και στους επισκέπτες του «Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης 1922» που το επισκέφθηκαν καθ όλη την διάρκεια του έτους και στην αίθουσα της φωτογραφικής εταιρείας Μυτιλήνης κατά την διάρκεια της έκθεσης φωτογραφιών του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ που πραγματοποιήσαμε από κοινού με τον Σύλλογο «Το Κιρκινέτσι».
Το περιοδικό εξακολουθεί να διατίθεται δωρεά από το «Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922» στη Σκάλα Λουτρών, μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας εκφράζει τις ευχαριστίες του τόσο στον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου κ. Κ. Μουτζούρη, όσο και στην Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού κ. Α. Αντωνέλλη για την συμβολή τους σε αυτή την έκδοση.

Περιβαλλοντικές δράσεις

Δελφίνι














Με την ευκαιρία της 5ης Ιουνίου, ημέρας αφιερωμένης στην προστασία του περιβάλλοντος, ο Σύλλογός μας «ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ» πραγματοποίησε εξόρμηση καθαριότητας στους κοινόχρηστους χώρους και στην θαλάσσια περιοχή του οικισμού μας.

Καθαρίστηκε ο χώρος αθλοπαιδιών, το γήπεδο μπάσκετ, η παιδική χαρά, το λιμανάκι και η θαλάσσια περιοχή μέχρι το ξενοδοχείο ΖΑΪΡΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μια μέρα πριν αγοράστηκαν και φυτεύτηκαν λουλούδια για τον καλλωπισμό του αύλιου χώρου του «Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης 1922 της Σκάλας Λουτρών.

Το μήνυμα που δίνουμε κάθε χρόνο με αυτές τις ενέργειές μας είναι ότι είμαστε παρόντες στην προσπάθεια που πρέπει να γίνεται από όλους για την προστασία των ακτών οι οποίες αποτελούν σημαντικό χώρο αναψυχής των πολιτών, πόλο έλξης επισκεπτών και πηγή οικονομικής ανάπτυξης του τόπου μας. Ο καθαρισμός και η προστασία των κοινόχρηστων χώρων και των ακτών, σε συνδυασμό με το ότι αυτές βρίσκονται μέσα στην περιοχή προστασίας του Κόλπου της Γέρας [NATURA 2000] συμβάλουν στην οικολογική ισορροπία και στην ανάδειξη της περιοχής μας.

Όπως κάθε χρόνο λοιπόν έτσι και φέτος δώσαμε το παρόν στον καλλωπισμό και στην προστασία της περιοχής μας, για μας, για τα παιδιά μας, και για τις επόμενες γενιές, για τα ζώα, τα φυτά και την οικολογική ισορροπία.
Ζητάμε την αυτονόητη φροντίδα της τοπικής Κοινότητας Λουτρών και του Δήμου Μυτιλήνης σε θέματα καθαριότητας του οικισμού μας, ειδικά το καλοκαίρι, που έχουμε στη Σκάλα Λουτρών αρκετούς επισκέπτες καθώς και ξένους τουρίστες.

Βραδιά Μικρασιάτικου παραμυθιού μετά μουσικής στη Σκάλα Λουτρών

Δελφίνι














Στην Σκάλα Λουτρών, εκεί στην καθιερωμένη οδό παραμυθιών, το βράδυ του Σαββάτου 9 Ιουλίου, περάσαμε πολύ ωραία με την αγαπημένη μας θεατρολόγο-ηθοποιό Νάσια Δαφιώτη στο ρόλο της αφήγησης των παραμυθιών και τον εξαίρετο δάσκαλο μουσικής τον Γρηγόρη Μολυβιάτη στο τραγούδι με την κιθάρα του. Είναι αλήθεια, πως ο χώρος της Ανατολής έχει ταυτιστεί στη φαντασία μας με πολλά παραμύθια και μας προσφέρει πολύ παλιές εντυπωσιακές αφηγήσεις όπως π.χ. την Ομήρου Οδύσσεια καθώς και πολλές άλλες ανώνυμες λαϊκές αφηγήσεις.

Τα παραμύθια των Μικρασιατών, που διαμορφώθηκαν στο χώρο της Μ. Ασίας και ακολούθησαν τους πρόσφυγες στην έξοδο τους το 1922, διασώθηκαν γιατί κάποιοι είχαν καταλάβει το ενδιαφέρον που έκρυβε η λαϊκή δημιουργία και πλησίασαν τους αφηγητές για να μπορέσουν να τα καταγράψουν, κι αυτό γιατί η αφήγηση είναι μεν ωραία, αλλά είναι πρόσκαιρη κι αν δεν καταγραφεί το περιεχόμενο της, χάνεται.

Τα Μικρασιάτικα παραμύθια είναι συνήθως επηρεασμένα από την καθημερινή ζωή και τις συνήθειες τους, όπως όλα τα λαϊκά παραμύθια.
Όταν λοιπόν πέρασαν κάποια χρόνια και άρχισαν να τακτοποιούνται μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα οι Μικρασιάτες πρόσφυγες, άρχισαν σιγά-σιγά να θυμούνται, να γράφουν και να δημοσιεύουν παραμύθια της πατρίδας τους και ευτυχώς ένας αρκετά ικανοποιητικός αριθμός παραμυθιών έχουν εκδοθεί από διάφορες περιοχές της Μικράς Ασίας.
Εφέτος, 100 χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής, κάναμε μια προσπάθεια, για να θυμηθούμε, να ακούσουμε και να γνωρίσουμε ορισμένα τουλάχιστον από αυτά, που μας διηγήθηκε η θεατρολόγος και αντιπρόεδρος του Συλλόγου μας η κ. Νάσια Δαφιώτη με τον δάσκαλο μουσικής τον κ. Γρηγόρη Μολυβιάτη.

Οι μικροί μας φίλοι συμμετείχαν με ενθουσιασμό στα δρώμενα, αλλά και οι γονείς των παιδιών που παραβρέθηκαν απόλαυσαν τα υπέροχα τραγούδια που συνόδευσαν τα παραμύθια. Ήταν μια εξαιρετική από κάθε άποψη βραδιά, η οποία εκτός από διασκέδαση πρόσφερε και γνώση στα παιδιά και τους μεγάλους, με την θεματολογία των παραμυθιών να είναι σχετική με τις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολής.

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών "Το Δελφίνι" ευχαριστεί από καρδιάς την Νάσια και τον Γρηγόρη για την υπέροχη βραδιά που μας χάρισαν και μάλιστα αφιλοκερδώς! Και του χρόνου με υγεία…

Διαγωνισμός ζωγραφικής και έκθεσης

Δελφίνι














Πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ» με επιτυχία, ο ετήσιος διαγωνισμός ζωγραφικής και έκθεσης με τους μαθητές και τις μαθήτριες του δημοτικού σχολείου Λουτρών.

Οι τέσσερις πρώτες τάξεις διαγωνίσθηκαν στην ζωγραφική με θέμα: «Ζωγραφίστε κάτι που σας εντυπωσίασε κατά το τρέχον έτος» και οι δύο μεγαλύτερες τάξεις στην έκθεση με θέμα:
«Τι γνωρίζετε για την Μ. Ασία και τους πρόσφυγες του 22» Τα παιδιά που διακρίθηκαν βραβεύτηκαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Αυγούστου 2022 και ώρα 19.00 στον αύλιο χώρο του «Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης 1922» της Σκάλας Λουτρών.

Διακρίθηκαν:
Από την Α΄ Τάξη η Μπουλέτου Μαρία και η Βουτσαρδέλλη Ευστρατία.
Από την Β΄ Τάξη η Λιαδέλλη Μάρα και η Φραντζέσκου Άρτεμις.
Από την Γ΄ Τάξη ο Τατάκης Κωνσταντίνος και η Μπολύλα Βασιλική.
Από την Δ΄ Τάξη η Κλάβα Χαρά και η Μαρμαλέκα Κατερίνα.
Από την Ε1΄ Τάξη ο Παπουτσής Ταξιάρχηςκαι η Καραμάνη Θάλεια.
Από την Ε2΄ Τάξη ο Παπουτσής Χρυσοβαλάντης και ο Μανιάτης Άγγελος.
Από την ΣΤ! Τάξη η Γκέντση Μαριτίνα και η Γεωργούση Βασιλική.

Το Δ.Σ. του συλλόγου μας ευχαριστεί την διευθύντρια και τους δασκάλους του Δημοτικού Σχολείου Λουτρών για την ουσιαστική βοήθεια και την συνεργασία που είχαμε κατά την διενέργεια του διαγωνισμού.

Παρακάτω δημοσιεύουμε 2 εκθέσεις από αυτές που διακρίθηκαν:





Έκθεση της Γκέντση Μαριτίνας ΣΤ! Τάξη

Η Λέσβος είναι ένα πολύ δεμένο νησί με τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και συγκεκριμένα το χωριό μου, η Σκάλα Λουτρών. Πρόσφυγες από την Μικρά Ασία έφτασαν εδώ και έκαναν αυτό τον τόπο σπίτι τους.
Τα παράλια της Μικράς Ασίας συγκέντρωναν έναν μεγάλο αριθμό Ελλήνων χριστιανών. Μετά την συνθήκη των Σεβρών η κατάσταση άλλαξε στην Ελλάδα και οι Έλληνες της Μικράς Ασίας έγιναν στόχος των Τούρκων. Πολύ γρήγορα άρχισαν οι λεηλατήσεις και οι βασανισμοί που ολοκληρώθηκαν με την καταστροφή της Μικράς Ασίας το 1922. Οι Τούρκοι εξαφάνισαν κάθε Ελληνικό στοιχείο με πυρπολήσεις κτιρίων και ανθρώπων, βιασμούς, εκτελέσεις και βασανιστήρια. Τα πρώτα χρόνια της άφιξης τους οι Έλληνες πρόσφυγες αναζητούσαν ένα τόπο για να ζήσουν. Η προσωρινή στέγαση τους έγινε σε παράγκες, σε σκηνές, σε χαμόσπιτα και σε εγκατελειμένα χωράφια. Οι συνθήκες ήταν άθλιες λόγω ότι δεν υπήρχε νερό, ρεύμα και οι ασθένειες εξαπλωνόταν ποιο εύκολα επειδή δεν υπήρχαν αρκετά φάρμακα γι αυτούς.
Στην αρχή οι Έλληνες του νησιού δεν βοήθησαν τους πρόσφυγες και τους φέρονταν εχθρικά. Πάντα όμως υπήρχε και μια μερίδα κάποιων που τους βοηθούσαν δίνοντας τους τρόφιμα, ρούχα και φάρμακα.
Οι πρώτοι προσφυγικοί οικισμοί δημιουργήθηκαν στην Επάνω Σκάλα, στη Λαγκάδα, στη Χρυσομαλλούσα και σε χωριά όπως η Σκάλα Λουτρών. Είμαι πολύ περήφανη που μένω σε έναν οικισμό που δημιούργησαν οι Έλληνες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Οι κάτοικοι δεν ξεχνούν από πού ξεκίνησαν, κρατούν ζωντανή την παράδοση και προσπαθούν να την περάσουν στις επόμενες γενιές.





Έκθεση της Καραμάνη Θάλειας Ε1΄ Τάξη

Τρεις χαμένες πατρίδες αναστημένες στην αγκαλιά της Λέσβου. Η Σμύρνη, ο Τσεσμές και η Κωνσταντινούπολη. Εξ αιτίας της εντολής του Μουσταφά Κεμάλ να μην μείνει κανένας άλλος ξένος λαός στην Τουρκία, σε αυτόν τον πόλεμο του 1922.
Ο Μουσταφά Κεμάλ είχε συνεργασία με άλλους ξένους λαούς και τα τελευταία ήταν η διχόνοια που έχουν οι Έλληνες μεταξύ τους. Γι αυτούς τους τρεις λόγους χάθηκε η Μικρά Ασία και ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να κάνουν το μεγάλο ταξίδι της προσφυγιάς. Άλλοι σκοτώθηκαν, άλλοι έγιναν αιχμάλωτοι και άλλοι πέθαναν από τη δίψα, τη φτώχια και την πείνα. Τα αγόρια πάνω από δεκαεφτά χρονών τα παίρνανε από τις μανάδες τους και τα έκαναν αιχμαλώτους του πολέμου. Μαζί με αυτούς ήρθε και η οικογένεια μου. Ο παππούς μου ο Φίλιππος μετά από αυτές τις τυραννικές μέρες έχασε τον πατέρα του και ποτέ δεν έμαθε τι απέγινε.
Μέσα από ένα αστείο γεγονός στη προκυμαία της Σμύρνης αποσπάστηκαν για λίγο η προσοχή των Τούρκων στρατιωτών και ο παππούς μου ο Φίλιππος μαζί με τον αδερφό του τον Δημητρό και την μαμά τους την Άννα κατάφεραν να περάσουν και να μπουν στο καράβι. Στο μεταξύ η Σμύρνη όλο και καιγόταν χωρίς σταματημό. Μετά έφτασαν στη Μυτιλήνη και πήγαν στους συγγενείς τους στην Αγιάσσο. Το χωριό της γιαγιάς μου της Ευθαλίας Φραγκουλάκη είναι ο Συνοικισμός της Σκάλας Λουτρών. Το 1931 το κράτος έδωσε στους πρόσφυγες από ένα σπίτι και 10 ρίζες ελιές. Οι πρόσφυγες όταν ήρθαν στην Ελλάδα δεν έζησαν ούτε οι μισοί από τις κακουχίες, τις αρρώστιες και την πείνα, όμως το σημαντικότερο ήταν ότι οι πρόσφυγες είχαν αλληλεγγύη και ο ένας στήριζε τον άλλον.

11ος Κολυμβητικός διάπλους Μικρασιατικής Μνήμης

Δελφίνι














Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και ικανοποιητική συμμετοχή την Κυριακή 24 Ιουλίου 2022, ο 11ος κολυμβητικός διάπλους του Κόλπου Γέρας από την Κουντουρουδιά έως το Πέραμα.
Οι 53 κολυμβητές και κολυμβήτριες που συμμετείχαν διήνυσαν την απόσταση των 1.000 περίπου μέτρων που χωρίζει την Κουντουρουδιά από το Πέραμα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα αφού ο καιρός ήταν εξαιρετικός και η θάλασσα χωρίς κυματισμούς.
Οι ηλικίες των κολυμβητών που συμμετείχαν ήταν από 12 έως 78 ετών και ο χρόνος που έκαναν κυμάνθηκε από 14 περίπου λεπτά ο πρώτος μέχρι 58 λεπτά ο τελευταίος.
Στην ασφαλή διεξαγωγή του κολυμβητικού διάπλου συνέβαλαν αποφασιστικά, το πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος που επέβλεπε συνεχώς τους κολυμβητές, καθώς και η παρουσία του ιατρού κ. Μάκη Αξιώτη που παρευρίσκετο για να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες αν χρειαζόταν.
Τις ευχαριστίες μας οφείλουμε σε όλους τους προαναφερθέντες, καθώς επίσης και στους κ.κ. Ευστράτιο Καραντώνη και Στέλιο Χιώτη, οι οποίοι διέθεσαν τις βάρκες τους για τη δωρεάν μεταφορά των αθλητών και των συνοδών τους από την Κουντουρουδιά στο Πέραμα και αντιστρόφως.
Τέλος, σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκαν αναμνηστικά διπλώματα και καπελάκια για τη συμμετοχή τους, τα οποία ήταν προσφορά των διοργανωτών Συλλόγων. Και του χρόνου με υγεία.

Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν:

Ο «Παγγεραγωτικός» Πολιτιστικός Σύλλογος Γέρας,
Ο «Παγγεραγωτικός» Σύλλογος Αθηνών και
Ο Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ».

Πάσχα στη Σκάλα Λουτρών

Δελφίνι














Ανάσταση. Τα σήμαντρα χτυπούν.
Κι όλα τα δένδρα ανθίζουν πέρα ως πέρα.
Στον κόσμο αυτό ας μάθουν ν αγαπούν
όσοι το μίσος έσπειραν κι ας πουν
«Χριστός Ανέστη» ετούτη την ημέρα.


Στέλιος Σπεράντσας (Σμύρνη 1888- Αθήνα 1962)

Ο Σύλλογός μας, σε συνεργασία με τον ιερέα της ενορίας μας και με το γραφείο της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης μερίμνησαν και φέτος, έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων του οικισμού μας, με την παρουσία ιερέως ειδικά για αυτές τις Άγιες ημέρες του Πάσχα.
Φέτος ήταν η δέκατη έβδομη συνεχόμενη χρονιά που πραγματοποιούνται αυτές οι θρησκευτικές εκδηλώσεις οι οποίες ενισχύουν την πίστη μας και μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα το πραγματικό νόημα του θανάτου και της Ανάστασης του Κυρίου μας!
Με μεγάλη λοιπόν συμμετοχή και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκαν οι ιερές ακολουθίες της Μεγάλης εβδομάδας στο εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα της Σκάλας Λουτρών οι οποίες ήταν οι εξής:
*Την Κυριακή των Βαΐων το πρωί, ετελέσθη η Θεία Λειτουργία από τον πρωτοσύγκελο Μυτιλήνης π. Ιάκωβο και το απόγευμα της ίδιας ημέρας η «ακολουθία του Νυμφίου» από τον ιερέα της ενορίας μας.
*Την Μ. Τετάρτη το απόγευμα ετελέσθη το «Μυστήριον του Ευχελαίου».
*Την Μ. Πέμπτη το απόγευμα η «ακολουθία των Παθών».
*Την Μ. Παρασκευή το απόγευμα η «αποκαθήλωση» και εν συνεχεία η «ακολουθία του Επιταφίου» και τέλος
*το Μ. Σάββατο στις 11 το βράδυ η «ακολουθία της Ανάστασης».
Το βράδυ της Μ. Πέμπτης είχε προηγηθεί ο στολισμός του επιταφίου από τις γυναίκες και τα νέα κορίτσια του οικισμού μας, που αφιέρωσαν με μεγάλη χαρά πολλές ώρες, για να είναι ο στολισμός του επιταφίου ο καλύτερος. Βάσει του εθίμου, κατά την διάρκεια του στολισμού, εψάλη το τραγούδι της Παναγίας και άλλα εγκώμια από όλες τις κυρίες. Κατά την διάρκεια του στολισμού του επιταφίου προσφέρθηκε πρόσφορο, βουτηγμένο σε κόκκινο κρασί και ο στολισμός του επιταφίου στον Άγιο Παντελεήμονα, έληξε γύρω στις 2 το πρωί.
Η περιφορά του επιταφίου σε όλο τον οικισμό της Σκάλας Λουτρών την Μ. Παρασκευή το απόγευμα έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους υπερήλικες να τον ασπαστούν ενώ η χορωδία από την ομάδα γυναικών μελών του Συλλόγου μας έψελνε συνεχώς τα εγκώμια.

Τέλος, ο Σύλλογός μας τηρώντας το έθιμο, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στο τέλος της Θείας λειτουργίας μοίρασε σε όλους τους παρευρισκόμενους κόκκινα αυγά και τσουρέκια. Εμείς από την πλευρά μας ευχαριστούμε θερμά τον εφημέριο της ενορίας μας π. Παναγιώτη, τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης π. Ιάκωβο, καθώς και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης, που μερίμνησαν και ικανοποίησαν το αίτημά μας για αποστολή ιερέα στον οικισμό μας τις ημέρες του Πάσχα.

Και του χρόνου να είμαστε γεροί να ξαναγιορτάσουμε όλοι μαζί αυτές τις Άγιες ημέρες.

Ανάρτηση σημαίας Μικρασιατικής Μνήμης

Δελφίνι














Τιμώντας τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή το Δημοτικό Σχολείο Λουτρών σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, την Κοινότητα Λουτρών και τον Σύλλογο Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι», διοργάνωσαν μια πολύ όμορφη εκδήλωση στη Σκάλα Λουτρών την Παρασκευή 15 Απριλίου 2022.

Τα παιδιά ενημερώθηκαν μέσα από τις τοποθετήσεις του προέδρου της Κοινότητας Λουτρών κ. Β. Μαμώλη , του προέδρου του Συλλόγου Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι» κ. Δ. Παπαχρυσού και της Δ/ντριας του Δημοτικού Σχολείου Λουτρών κ. Ε. Χιωτέλλη, πως στον τόπο τους πριν 100 χρόνια έφτασαν κυνηγημένοι από τους Τούρκους 165 πρόσφυγες από τα παράλια της Μ. Ασίας και κυρίως από την Φώκαια, οι περισσότεροι μέσα σε καΐκια και βάρκες με τα λίγα υπάρχοντα που πρόλαβαν να πάρουν μαζί τους, κυνηγημένοι για να σώζουν τη ζωή τους, αφήνοντας πίσω τα σπίτια τους, τον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν και την μέχρι τότε άνετη ζωή τους.

Τα παιδιά κρατώντας μια σημαία που μας δώρισαν οι αδερφές Τούλα και Μαρικούλα Κινικλή (στη μνήμη των γονιών τους) ακολούθησαν το δρόμο που περπάτησαν οι πρόσφυγες όταν έφτασαν στο λιμάνι, μέχρι την προσφυγική γειτονιά όπου έχτισαν τα σπίτια τους και κάτω από το βλέμμα της Παναγιάς της Αψηλής, της προσφυγοπαναγιάς, τραγούδησαν τα κάλαντα του Λαζάρου που τραγουδούσαν οι πρόσφυγες στην Ερυθραία της Μ. Ασίας.

Αμέσως μετά τα παιδιά ανέβασαν τη σημαία στον ιστό του Μνημείου προσφυγικής μνήμης της Σκάλας Λουτρών όπου ο Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων τους μοίρασε λαμπάδες και Λαζαράκια και ο Σύλλογος μας «Το Δελφίνι» τους δώρισε την επετειακή έκδοση του, για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή.

Η προσφυγική μνήμη, πολύτιμη ιστορική κληρονομιά

Δελφίνι














Την Κυριακή 22 Μαΐου 2022 στις 19.00, στον αύλιο χώρο του «Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης 1922, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τίτλο: «Η προσφυγική μνήμη, πολύτιμη ιστορική κληρονομιά».

Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λουτρών, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους, μας ζωντάνεψαν μνήμες, μέσα από μαρτυρίες – αφηγήσεις προσφύγων πρώτης και δεύτερης γενιάς, που έφτασαν ξεριζωμένοι από τις πατρίδες τους στη Σκάλα Λουτρών πριν 100 χρόνια και μας τραγούδησαν τραγούδια από τις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολής!

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Χορευτικός Όμιλος Μυτιλήνης «Οι Αιολείς» με χορούς και τραγούδια από την Ερυθραία της Μ. Ασίας που μας εντυπωσίασε με τις γνήσιες παραδοσιακές στολές των χορευτών.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή από τον Σύλλογο Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι» της ταινίας «Γράμματα χωρίς παραλήπτη» που είναι η μαρτυρία της αδελφής του Ηλία Βενέζη, από την τουρκική εισβολή στο Αϊβαλί το 1922, όπως την κατέγραψε στο βιβλίο της «Το χρονικό των 10 ημερών». Στην εκδήλωση στην οποία υπήρχε μεγάλη συμμετοχή παιδιών με τους γονείς τους παραβρέθηκαν: η βουλευτής του νομού μας κ. Κομνηνάκα Μαρία, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Κύτελης Ευστράτιος, η εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Νίκη Τσιριγώτη, ο πρόεδρος της κοινότητας Λουτρών κ. Μαμώλης Βασίλης, από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Μυτιλήνης ο κ. Παπαχριστοφόρου Ανδρέας, από τον Παγγεραγωτικό Σύλλογο Αθήνας ο κ. Ευσταθίου Δημήτρης, ο δημοσιογράφος κ Μπαλάσκας Στρατής κ.α.

Βράβευση αριστούχων μαθητών Δημοτικής Κοινότητας Λουτρών

Δελφίνι














Στον αύλιο χώρο του «Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης 1922», της Σκάλας Λουτρών, πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 7-8-2022 το απόγευμα, με επιτυχία και αθρόα συμμετοχή, η εκδήλωση για την βράβευση των αριστούχων μαθητών της Δημοτικής Κοινότητας Λουτρών από τον Σύλλογο Μικρασιατών «ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ», παρουσία της διευθύντριας και των δασκάλων του Δημοτικού Σχολείου Λουτρών.
Στην αρχή της εκδήλωσης έγινε μια σύντομη ενημέρωση από τον πρόεδρο κ. Δημήτρη Παπαχρυσό, σχετική με τις τρέχουσες δραστηριότητες του Συλλόγου και εν συνεχεία οι βραβεύσεις άρχισαν με τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου που διακρίθηκαν στην ζωγραφική και στην έκθεση, μια δραστηριότητα που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με την συνεργασία του Συλλόγου και των δασκάλων του Δημοτικού Σχολείου Λουτρών.

Οι 4 πρώτες τάξεις διαγωνίσθηκαν στην ζωγραφική με θέμα:
«Ζωγραφίστε κάτι που σας εντυπωσίασε κατά το τρέχον έτος»

και οι 2 μεγαλύτερες τάξεις διαγωνίσθηκαν στην έκθεση με θέμα:
«Τι γνωρίζετε για την Μ. Ασία και τους πρόσφυγες του 22»

Βραβεύτηκαν:
Από την Α΄ Τάξη η Μπουλέτου Μαρία και η Βουτσαρδέλλη Ευστρατία.
Από την Β΄ Τάξη η Λιαδέλλη Μάρα και η Φραντζέσκου Άρτεμις.
Από την Γ΄ Τάξη ο Τατάκης Κωνσταντίνος και η Μπολύλα Βασιλική.
Από την Δ΄ Τάξη η Κλάβα Χαρά και η Μαρμαλέκα Κατερίνα.
Από την Ε1΄ Τάξη ο Παπουτσής Ταξιάρχης και η Καραμάνη Θάλεια.
Από την Ε2΄ Τάξη ο Παπουτσής Χρυσοβαλάντης και ο Μανιάτης Άγγελος.
Από την ΣΤ! Τάξη η Γκέντση Μαριτίνα και η Γεωργούση Βασιλική.

Ακολούθησε η βράβευση των αριστούχων παιδιών του Γυμνασίου και του Λυκείου
Βραβεύτηκαν:
Από την Α! γυμνασίου ο Δασκάλου Φίλιππος
η Κλάβα Μαρία
η Βαϊοπούλου Έλενα
ο Τατάκης Γεώργιος και
ο Αγιασώτης Ανδρέας Ταξιάρχης

Από την Β! γυμνασίου ο Στρίγκος Χρήστος
η Ζούρου Ευαγγελία
η Κέντση Ταξιαρχούλα και
η Λιαδέλλη Δωροθέα

Από την Γ! γυμνασίου ο Βόγλης Άρης

Από την Α! λυκείου η Μύνικνα Κωνσταντίνα
η Τρουλινού Αικατερίνη
η Κέντζη Μαρία και
η Μολυβιάτου Νίκη

Από την Β! λυκείου ο Στρίγκος Μάριος
ο Λέλεκας Φίλιππος και
ο Αλεξίου Γιώργος

Από την Γ! λυκείου η Μύνικνα Ειρήνη
η Κοζπή Σταυρούλα
η Στυψιανού Μυρσίνη
η Ευαγγέλου Χριστίνα και
η Αγιασώτου Μαρία

Η βράβευση των διακριθέντων παιδιών του Δημοτικού Σχολείου Λουτρών έγινε από την διευθύντρια και δασκάλους του σχολείου. Τα αριστούχα παιδιά του Γυμνασίου βραβεύτηκαν από τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Δημήτρη Παπαχρυσό, ενώ αυτά του Λυκείου βραβεύτηκαν από τους κ. Σταύρο και Βίκυ Κρητικού και από τον μουσικοδιδάσκαλο κ. Γρηγόρη Μολυβιάτη.
Συγκινητική ήταν η παρουσία της συζύγου και των παιδιών του εκλιπόντος κ. Απόστολου Γονιδέλλη, η οποία κατόπιν επιθυμίας του, θέλησε να συνεχίσει και να βραβεύσει τα αριστούχα παιδιά της Γ΄ Λυκείου με το ποσό των 500 ευρώ (100 ευρώ σε κάθε έναν από τους 5 αριστούχους).
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τον δάσκαλο μουσικής κ. Γρηγόρη Μολυβιάτη και την αντιπρόεδρο του Συλλόγου κ. Νάσια Δαφιώτη που μας παρουσίασαν ένα σύντομο μουσικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα, αφιερωμένο στα παιδιά που βραβεύσαμε.

Απόστολος Γονιδέλλης

Δελφίνι

«Ο Απόστολος Γονιδέλλης, γεννήθηκε στα Λουτρά και ασχολήθηκε πολλά χρόνια με τα γράμματα έχοντας παρουσιάσει ένα πλούσιο συγγραφικό έργο. Είχε γράψει διηγήματα, παιδικά παραμύθια, λαογραφικά κείμενα και πεζογραφήματα. Τα περισσότερα βιβλία του αφορούσαν σχεδόν αποκλειστικά την μελέτη της Αρχαίας Ελλάδας και συγκεκριμένα την Ελληνική Προϊστορική Παράδοση και το Ελληνικό Κοσμογονικό και Θεογονικό σύστημα ενώ αρκετά από τα βιβλία που είχε εκδώσει αφορούν τη γενέτειρα του Λέσβο και την αρχαία ιστορία της όπως: οι «Χαρακτήρες του Θεόφραστου», το «Δάφνις και Χλόη», η «Αρχαία Μήθυμνα», ο «Τέρπανδρος ο Αντισσαίος, η «Ιστορία της Αρχαίας Λέσβου», οι «Φιλόσοφοι της Λέσβου» κ.α.

Το έργο του έχει αναγνωρισθεί τόσο απ΄ το αναγνωστικό κοινό όσο και από πανεπιστημιακούς δασκάλους και σοβαρούς μελετητές, ως μία αξιόλογη εργασία, η οποία αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία ως προς την παρουσίαση της προϊστορικής μας παραδόσεως, θεωρήθηκε δε ένας από τους λίγους εξειδικευμένους ερευνητές των έργων του Ησιόδου.



Ο Απόστολος Γονιδέλλης ήταν τακτικό μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και είχε παρουσιασθεί από πολλούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς των Αθηνών, της Λέσβου και του εξωτερικού καθώς και από διάφορα περιοδικά και εφημερίδες.

Αγαπητέ μας Απόστολε εκεί που βρίσκεσαι τώρα, στον τόπο και στο χρόνο της συνεχούς αναζήτησής σου, σίγουρα θα μας κοιτάς από ψηλά και θα αισθάνεσαι και εσύ την ικανοποίηση που νοιώθουν σήμερα η σύζυγος και τα παιδιά σου που αποφάσισαν να συνεχίσουν το έργο που ξεκίνησες πέρυσι βραβεύοντας με ένα χρηματικό ποσό τα αριστούχα παιδιά της κοινότητας μας της Γ΄Λυκείου!».

Αφιερωμένο στον Στράτο, τον βαρκάρη της Κουντουρουδιάς

Δελφίνι














Φτωχότερος από σήμερα ο Σύλλογος μας, μετά την αποδημία του μέλους μας του Στράτου Καραντώνη, του βαρκάρη της Κουντουρουδιάς, σε ηλικία μόλις 45 ετών και αφού πάλεψε με θάρρος εδώ και περίπου δύο χρόνια με την επάρατο νόσο.

Αγαπητέ μας Στρατή, με πόνο μάθαμε για το τέλος της περιπέτειας σου, αφήνοντας πίσω σου, την αγαπημένη σου σύζυγο, τα παιδιά σου, τους γονείς σου και τους φίλους σου. Όλοι σε γνώριζαν, για τον ήρεμο και καλοσυνάτο χαρακτήρα σου και ήσουν για πολλά χρόνια το έμβλημα του κόλπου Γέρας μαζί με την βάρκα σου.

Σαν μέλος του Συλλόγου Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών «ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ», ήσουν παρών σχεδόν σε όλες τις δράσεις μας. Μαζί κάναμε τις δενδροφυτεύσεις στην περιοχή μας, με την βοήθεια σου οργανώναμε τον κολυμβητικό διάπλου του κόλπου Γέρας κάθε χρόνο, με την συμμετοχή σου και με την βάρκα σου κάθε χρόνο κάναμε την λιτανεία της εικόνας του Αγίου Νικολάου στη Σκάλα Λουτρών, μαζί βοηθούσαμε στον καθαρισμό και στην συντήρηση μαζί με τους αλιείς μας του παρεκκλησίου του Αγίου Ισιδώρου στο ομώνυμο νησάκι του κόλπου Γέρας, εσύ μας έφερνες τους Γεραγώτες με την βάρκα σου κάθε χρόνο στις 22 Αυγούστου στην Παναγιά την Αψηλή, στον Άγιο Ερμογένη κ.α. Ήσουν ο καπετάνιος και η ψυχή των κοινωνικών, πολιτιστικών και τουριστικών δραστηριοτήτων του κόλπου των ελαιώνων. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει και ο Κύριος μας ας δίνει δύναμη και κουράγιο στην οικογένεια σου που τόσο πρόωρα ορφάνεψε. Εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια σου και σου αφιερώνουμε μερικούς στίχους από ποιήματα του θαλασσινού Νίκου Καβαδία!



Βάρδια πλάι σε κάβο φαλακρὸ
κι ο Σταυρὸς του Νότου με τα στράλια.
Κομπολόι κρατάς από κοράλλια
κι άκοπο μασάς καφὲ πικρό.

Το Άλφα του Κενταύρου μία νυχτιὰ
με το παλλινώριο πήρα κάτου.
Μου ῾πες με φωνὴ ετοιμοθανάτου:
«Να φοβάσαι τ᾿ άστρα του Νοτιά».

Θα μεταλάβω με νερὸ θαλασσινὸ
στάλα τη στάλα συναγμένο απ᾿ το κορμί σου
σε τάσι αρχαίο, μπακιρένιο αλγερινό,
που κοινωνούσαν πειρατὲς πριν πολεμήσουν.


Καλό σου ταξίδι…

Τριήμερες εκδηλώσεις για την Μ. Ασία

«Ανθρώπων Μνήμες, 100 χρόνια μετά…»

Δελφίνι














Αυτός ήταν ο τίτλος της κεντρικής εκδήλωσης του Συλλόγου μας για την επέτειο των 100 χρόνων από τα τραγικά γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Αυγούστου 2022 στον αύλιο χώρο του «Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης 1922» σε συνδιοργάνωση και με την υποστήριξη της Αντιπεριφέρειας Πολιτισμού της Π.Β. Αιγαίου.

Η εκδήλωση περιελάμβανε μια συζήτηση με αφηγήσεις προσφύγων δεύτερης και τρίτης γενιάς από τον Πόντο, την Κωνσταντινούπολη και από τα παράλια της Μικράς Ασίας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν, το χορευτικό, που είναι και χορωδιακό τμήμα του Συλλόγου με την καθοδήγηση της δασκάλας κ. Φλώρας Αντωνοπούλου και η ορχήστρα του Μουσικού εντευκτηρίου «Πέλαγο» της κ. Βασιλικής Παπαγεωργίου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Δημήτρη Παπαχρυσό ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, μεταξύ άλλων είπε:

«Αυτή η επέτειος των 100 χρόνων είναι σίγουρα μια θλιβερή επέτειος αφού κουβαλάει μαζί της την αίσθηση της απώλειας και της καταστροφής.

Μας θυμίζει τον εκπατρισμό των Ελλήνων από τα εδάφη της Μικράς Ασίας ύστερα από μία τρισχιλιετή παρουσία τους εκεί και ταυτίζετε σχεδόν αυτόματα στο μυαλό μας με την εικόνα της φλεγόμενης Σμύρνης και τα όσα άλλα συνέβησαν αυτές τις τραγικές για τον Ελληνισμό στιγμές.

Άραγε κατόπιν αυτών των συμβάντων καθώς και όσων άλλων εξελίξεων επακολούθησαν μήπως θα έπρεπε να μπούμε σε μια μόνιμη κατάθλιψη για τον ξεριζωμό και για τις χαμένες πατρίδες? Όχι! Κατηγορηματικά όχι!

Εμείς, ήρθαμε εδώ σήμερα, για να ακούσουμε τις ιστορίες τους, που είναι και δικές μας ιστορίες, να ακούσουμε τα τραγούδια τους που είναι και δικά μας τραγούδια και να χορέψουμε τους χορούς τους που είναι και δικοί μας χοροί…

Ας ανάψουμε λοιπόν σήμερα εδώ, όλοι μαζί, ένα λυχνάρι, ως σύμβολο της φλόγας που ανάβει ακόμα εδώ και 100 χρόνια, και ως σύμβολο για το Φως που μας άφησαν ως παρακαταθήκη αυτοί από εκεί, από τις απέναντι Μικρασιατικές ακτές, από τις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολής, για να τους θυμόμαστε και να τους τιμούμε, γιατί αυτοί ήταν και θα είναι, Αθάνατοι στην μνήμη μας και Φως για τις επόμενες γενιές!!!»

Στην συνέχεια το λόγο πήρε η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού της Π.Β. Αιγαίου η κ. Αναστασία Αντωνέλλη, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι:

«Η εκδήλωση είναι ενταγμένη στο 2ο φεστιβάλ της Π.Β.Α. με τίτλο -Ανθρώπων τέχνη- που για εφέτος το θέμα του είναι -1922-2022 από τη καταστροφή στη Δημιουργία- και επεσήμανε πως ένα τραύμα κοινωνικό για να επουλωθεί χρειάζονται 100 χρόνια και οι κοινωνίες για να το ξεπεράσουν πρέπει να περάσει ένας αιώνας για να μπορέσουν να κρατήσουν τα καλά από αυτό το καταστροφικό γεγονός. Νομίζουμε ότι είναι καιρός να δούμε χωρίς καμιά διάθεση μοιρολατρίας ή κλάψας ή θρήνου, - αυτά μπορεί να ανήκουν στο παρελθόν – πως αυτή η καταστροφή των Ελλήνων της Μ. Ασίας συνεισέφερε στο σήμερα το δικό μας, πως ο πολιτισμός αυτών των ανθρώπων των κατοίκων της Μ. Ασίας μεταγκίστηκε μέσα στην Ελληνική κοινωνία και τη βοήθησε να μεγαλουργήσει, ιδιαίτερα στον τομέα των τεχνών, στον τομέα της γαστρονομίας και βεβαίως στον τομέα της πολιτικής γιατί ας μην ξεχνάμε ότι οι Έλληνες αυτοί προέρχονταν από κοινωνίες πολυπολιτισμικές και έφεραν ένα αέρα ανανέωσης που αποτυπώνεται στους χορούς , στις φορεσιές, στην αρχιτεκτονική και την γαστρονομία. Έτσι όταν ο Σύλλογος «ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ» κατέθεσε την πρόταση του, γιατί εμείς πιστεύουμε όχι στη λειτουργία του σουλτανάτου της Περιφέρειας ότι εμείς ξέρουμε και αποφασίζουμε ότι θα κάνουμε αυτό, όχι, ελάτε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε δημοκρατικά αυτό που θεωρούμε πολιτισμό του σήμερα. Έτσι λοιπόν είχαμε την τιμή για άλλη μια χρονιά ο πολύ δραστήριος αυτός Σύλλογος «ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ» να καταθέσει μια πρόταση που είχαμε την υποχρέωση, ηθική πρωτίστως, να στηρίξουμε ακριβώς γιατί αναδεικνύει αυτό που εμείς πιστεύουμε, στη δημιουργία, που είναι βεβαίως και στην αποφυγή λαθών που έχουμε διαπράξει και τότε, διαχειριζόμενοι ως κράτος το προσφυγικό αλλά συνεχίζουμε να διαπράττουμε και σήμερα. Πιστεύω ότι η αποψινή εκδήλωση θα γραφεί στις καρδιές όλων γιατί υπάρχει αυτή η παράδοση δεύτερης τρίτης γενιάς ανθρώπων που θα μπει στη μνήμη μας και θα μεταδοθεί στα παιδιά μας, γιατί υπάρχουν οι χοροί που θα τους ξαναζήσουμε και θα ξανανιώσουμε το ρυθμό της Ανατολής. Θέλω να πω ένα μεγάλο μπράβο στο Σύλλογο «ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ» για όλα αυτά που κάνει στον τομέα του πολιτισμού και αποτελεί ένα σημαντικό κύτταρο προσφοράς στο πολιτιστικό γίγνεσθαι των νησιών μας. Εύχομαι και του χρόνου να έχουμε τη χαρά να ξανά συνεργαστούμε και είμαι σίγουρη ότι η αποψινή βραδιά θα μείνει στη καρδιά ολονών μας με ένα χαμόγελο».


Στην συζήτηση που επακολούθησε συμμετείχαν:

1- Ο κ. Κρητικός Σταύρος με καταγωγή από την Φώκαια της Μ. Ασίας
2- Η κ. Τουρλή-Φραγκουλάκη Ευθαλία με καταγωγή από τον Τσεσμέ
3- Η κ. Δαφιώτη Αθανασία με καταγωγή από την Φώκαια Μ. Ασίας
4- Η κ. Αετοπούλου Ιωσηφίνα με καταγωγή από τον Πόντο και
5- Ο κ. Αποστολόπουλος Νικόλαος με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη

Στις ιστορίες αυτές που μας διηγήθηκαν, αυτό που καταγράφεται έντονα είναι ο αλτρουισμός και η ψυχική δύναμη αυτών των ανθρώπων, που μέσα στις τόσες συμφορές τους, μπόρεσαν να σταθούν όρθιοι, να δώσουν τον αγώνα της ζωής και να διακριθούν με τέτοιο τρόπο που μας κάνει εμάς όλους τόσο υπερήφανους. Υπερήφανους γιατί αισθανόμαστε πως αυτοί οι πρόγονοι μας, μπόλιασαν την Ελλάδα με τον πολιτισμό και την εργατικότητα τους με το εμπόριο, με τα γράμματα, με τις τέχνες, με τη βιομηχανία, με τα διάφορα επαγγέλματα, με τη γεωργία, με την εκπαίδευση και τόσα άλλα ώστε να μπορεί σήμερα η πατρίδα μας, να είναι σε μια καλύτερη κατάσταση από όλους τους γείτονες της απολαμβάνοντας όλα τα αγαθά της Δημοκρατίας και της ελευθερίας.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την συμμετοχή του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου μας που είναι συγχρόνως και χορωδιακό με υπεύθυνη διδασκαλίας την κ. Φλώρα Αντωνοπούλου, με τους παρακάτω χορούς και τραγούδια από την Μ. Ασία:

«Μάνα μου τα λουλούδια μου» από την χορωδία του Συλλόγου.
«Τέσσερα μάτια δυο καρδιές» γυναικείος χορός από την Αρτάκη.
«Άτταρης» χορός συρτός σε τετράδες, από τα Αλάτσατα.
«Συρτός» χαρακτηριστικός χορός των παραλίων, αλλά και του Αιγαίου με κατά τόπους παραλλαγές.
«Καρσιλαμάς» αντικρυστός χορός, ίσως ο πιο αντιπροσωπευτικός των παραλίων.
«Λέϊλαλούμ» γυναικείος χορός Καππαδοκίας.
«Κόνιαλης» αντικρυστός χορός της Καππαδοκίας με υπόκρουση κουταλιών για να
κρατιέται ο ρυθμός. Η συγκεκριμένη μελωδία είναι από τις πιο
διαδεδομένες σε πολλές γειτονικές περιοχές.
«Αυγήτικος» από την χορωδία του Συλλόγου.

Ακολούθησε το καθιερωμένο παραδοσιακό κέρασμα από τα μέλη του Συλλόγου και η συναυλία με την ορχήστρα του Μουσικού Εντευκτηρίου «Πέλαγο».
Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας εκφράζει τις ευχαριστίες του, τόσο στον περιφερειάρχη κ. Κώστα Μουτζούρη, όσο και στην αντιπεριφερειάρχη πολιτισμού κ. Αναστασία Αντωνέλλη, που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά υποστηρίζει οικονομικά τις καλοκαιρινές μας εκδηλώσεις.

Εκδηλώσεις μνήμης «Μικρασία χαίρε» 22-08-2022

Δελφίνι
Δελφίνι














Την Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022 και ώρα 19:30, μετά την τέλεση του πανηγυρικού Εσπερινού στο εκκλησάκι της Παναγίας, στον προσφυγικό Συνοικισμό της Σκάλας Λουτρών πραγματοποιήθηκε η περιφορά της εικόνας της Παναγίας και εικόνων από την Μικρά Ασία στους δρόμους του χωριού μέχρι το "Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922", όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και αρτοκλασία από τον ιερέα της ενορίας μας π. Παναγιώτη Χατζηβασιλείου και τον ιεροψάλτη κ. Σωτήρη Μαμουνή.

Στην συνέχεια, ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημήτρης Παπαχρυσός αναφέρθηκε εν συντομία στο δράμα των προσφύγων της περιόδου του διωγμού του 1922 και ανέγνωσε όλα τα ονόματα των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν και δημιούργησαν τον προσφυγικό συνοικισμό της Σκάλας Λουτρών.

Επακολούθησε συναυλία από την εξαιρετική ορχήστρα Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης με τίτλο «Μικρασία χαίρε».

Οι εκδηλώσεις μνήμης του Συλλόγου ολοκληρώθηκαν με την τέλεση Θείας Λειτουργίας την Τρίτη 23 Αυγούστου 2022 το πρωί στην Παναγιά την Αψηλή.

Και του χρόνου με υγεία!

Έκθεση φωτογραφιών με τίτλο

«Μικρασία, αλησμόνητες πατρίδες. Από τη Μεγάλη Ιδέα στην Καταστροφή»

Δελφίνι














Πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 14 Σεπτεμβρίου, μέρα εμβληματική για τους Μικρασιάτες, τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Μικρασία, αλησμόνητες πατρίδες. Από τη Μεγάλη Ιδέα στην Καταστροφή» που οργάνωσαν ο Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «το Δελφίνι» και ο Σύλλογος κατοίκων συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το Κιρκινέτσι», στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 έτη από την Μικρασιατική καταστροφή.

Η έκθεση φιλοξένησε μοναδικές φωτογραφίες που έφεραν στο φως σπάνια στιγμιότυπα από την Μικρασιατική εκστρατεία, την καταστροφή, τον ξεριζωμό και την πρώτη εγκατάσταση των προσφύγων.

Ο Δημήτρης Παπαχρυσός Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ» καλωσορίζοντας τον πολύ κόσμο που συγκεντρώθηκε στο κάτω κάστρο για να δει την έκθεση, αναφέρθηκε στην αξία της ως στοιχείο διατήρησης της μνήμης των Μικρασιατικών πατρίδων, ενώ ο Πρόεδρος του Συλλόγου κατοίκων συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το Κιρκινέτσι» τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού στη Μυτιλήνη με τη συμμετοχή των Μικρασιατικών σωματείων της Λέσβου και πρότεινε ως τέτοιο το παλιό «τούρκικο παρθεναγωγείο» που καταρρέει.

Ακολούθησε ξενάγηση στις αίθουσες της Φωτογραφικής Εταιρείας στο κάτω κάστρο όπου στεγάζεται η έκθεση. Αξίζει να σημειωθεί η συμμετοχή στα εγκαίνια της έκθεσης, της ορχήστρας των σαντουριών του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου, που απέδωσε σκοπούς της Μικρασίας.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως Μυτιλήνης π. Ιάκωβος Καραμούζης και ο Πρωτοπρεσβύτερος του Ναού του Αγίου Θεράποντα π. Αθανάσιος Γιουσμάς ως εκπρόσωποι του Μητροπολίτη Μυτιλήνης, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ο Στρατιωτικός Διοικητής Λέσβου Υποστράτηγος Γρηγόρης Μπουντλιάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Χριστόφας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Σπιλάνης, οι Αντιδήμαρχοι Μυτιλήνης πολιτισμού Παναγιώτης Τσακίρης και Τεχνικών Υπηρεσιών Στρατής Τζιμής, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μυτιλήνης Αλέκος Κουζινόγλου, ο Πρόεδρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης Γιώργος Καμπούρης, και ο Πρόεδρος του παραρτήματος του ΤΕΕ στο Βόρειο Αιγαίο Παναγιώτης Μανωλακέλλης. Παρόντες επίσης και εμβληματικοί Μικρασιάτες της Μυτιλήνης όπως ο Αϊβαλιώτης Γιάννης Πατανός εκ των συντελεστών του στησίματος του αγάλματος της Μικρασιάτισσας Μάνας στη δεκαετία του 1980, η Μοσχονησιώτισσα ομότιμη καθηγήτρια φιλολογίας Αγγελική Ράλλη, ο Αγιοπαρασκευούσης παλιός αυτοδιοικητικός Μήτσος Μπουρνούς και άλλοι. Η έκθεση ήταν ανοικτή καθημερινά από τις 6,30 το απόγευμα μέχρι τις 8.30 το βράδυ ενώ τα Σαββατοκύριακα από τις 11 μέχρι τις 1 το μεσημέρι και από τις 6,30 το απόγευμα μέχρι τις 8.30 το βράδυ, την επισκέφθηκαν δε πολλοί συντοπίτες μας και σχεδόν όλα τα σχολεία της πόλης μας αφού αυτή παρέμεινε ανοιχτή μέχρι και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου.

• Η έκθεση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού του Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής και με τη βοήθεια της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης, υπό την αιγίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου.

Βιβλιοπαρουσίαση, «Οικογενειακό άλμπουμ αγάπης»

Δελφίνι














Το πρώτο «Οικογενειακό άλμπουμ αγάπης» για μικρά παιδιά είναι γεγονός! Μια πρωτότυπη ιδέα της συγγραφέως Αθανασίας Δαφιώτη, σε εικονογράφηση της Βιβής Μαρκάτου, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Συμμετρία.

Μια ευκαιρία για όλα τα μικρά παιδιά να γνωρίσουν όλα τα μέλη της πυρηνικής και διευρυμένης οικογένειας τους, ως και τα αγαπημένα τους κατοικίδια! Αλλά και να διαβάσουν τις πρώτες τους λέξεις.

Οι ερωτήσεις που υπάρχουν κινούν την περιέργεια των παιδιών και τα παροτρύνουν να απαντήσουν αλλά και να αναγνωρίσουν τα μέλη και τους ρόλους μιας οικογένειας. Της δικής τους οικογένειας.

Στο τέλος του βιβλίου τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να ζωγραφίσουν τους ήρωες του βιβλίου και τα μέλη-ήρωες της δικής τους οικογένειας. Το βιβλίο αυτό είναι μια πρώτη μύηση του μικρού παιδιού στον κόσμο των βιβλίων. Με μεγάλη υπευθυνότητα και γνώση για τα χαρακτηριστικά της σκέψης αυτής της ηλικίας η συγγραφέας απευθύνεται σε πολύ μικρούς αναγνώστες και σίγουρα τους κερδίζει.

Το βιβλίο «Οικογενειακό άλμπουμ αγάπης» θα το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Απολαύστε το!

Η Αθανασία Δαφιώτη, είναι δημοσιογράφος, θεατρολόγος, ηθοποιός και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι». Επίσης είναι και συγγραφέας των παρακάτω βιβλίων:
2005: «Το θαλασσολούλουδο, μια ιστορία του βυθού...».
2010: «Το θέατρο στην εκπαίδευση».
Συλλογικό έργο-μελέτες:
2013: «Λεσβιακό Ημερολόγιο, Γράμματα Τέχνες Πολιτισμός», Θέμα: Θέατρο, Τίτλος: Η Θεατρική Αγωγή στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης, Μυτιλήνη, Αιολίδα.
Επιμέλεια βιβλίου:
2019: «Rock Από τον Μισισιπή στη Λέσβο», Γρηγόρης Μολυβιάτης, Μυτιλήνη: Mythos.

Λοιπές δραστηριότητες




Μουσικό τμήμα.
Μετά από την διακοπή λόγω COVID-19 και κορωνοϊού επιτρέποντος, θα επαναλειτουργήσει το μουσικό τμήμα από το νέο έτος. Τα μαθήματα θα γίνονται στην Βιβλιοθήκη του Συλλόγου κάθε Σάββατο, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 5 το απόγευμα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να έρθετε σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Δημήτρη Παπαχρυσό στο τηλ. 69746.40419. Δάσκαλος θα είναι ο κ. Μολυβιάτης Γρηγόρης ο οποίος επί πολλά χρόνια έχει προσφέρει εξαιρετικό έργο.

Νέα τμήματα.
Ο Σύλλογός μας μπορεί να ιδρύσει νέα τμήματα παραδοσιακών μουσικών οργάνων όπως π.χ. βιολί, λαούτο κτλ εφ όσον εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον από τα μέλη μας. Διευκρινίζουμε ότι για να λειτουργήσει ένα νέο τμήμα θα πρέπει να ενδιαφερθούν κατ ελάχιστο τρία άτομα.

Τμήματα παραδοσιακών τραγουδιών και χορών.
Έχουν ξεκινήσει και λειτουργούν τμήματα παραδοσιακών χορών για παιδιά και ενήλικες με δασκάλα την κ. Φλώρα Αντωνοπούλου και όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να έλθουν σε συνεννόηση με την κ. Ρένα Σταματέλλη στο τηλ. 69777.07860. Τα μαθήματα κατά την διάρκεια του χειμώνα θα γίνονται στο Πολιτιστικό κέντρο Λουτρών την Παρασκευή και το Σάββατο και εν συνεχεία τους θερινούς μήνες στον αύλιο χώρο του «Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης 1922» στη Σκάλα Λουτρών.

Τμήμα βιβλιοθήκης
Με πλέον των 8.500 περίπου τίτλους βιβλίων είναι εμπλουτισμένη η βιβλιοθήκη του Συλλόγου μας τα οποία είναι διαθέσιμα για να δανειστούν στα μέλη μας, αλλά και σε όσους άλλους ενδιαφέρονται. Όλα τα βιβλία είναι καταχωρημένα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή για την εύκολη διαχείριση τους.
Το βιβλίο είναι ένα παράθυρο ανοιχτό στον κόσμο, γιατί προσανατολίζει τη σκέψη σε νέους δρόμους, προσφέρει γνώσεις, πληροφορίες και η γνώση είναι δύναμη. Η μόρφωση ευαισθητοποιεί το άτομο απέναντι στα προβλήματα που αποτελούν τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου και τοποθετεί τις βάσεις για τη συνολική πρόοδο του πολιτισμού, συντελεί δε, στη διαμόρφωση ψύχραιμης και νηφάλιας σκέψης μακριά από ακρότητες και φανατισμούς.

Δωρεά βιβλίων στο Σύλλογό μας.
Ευχαριστούμε θερμά τους κ.κ. Μέλλο Σταύρο, Χατζηδήμο Αλέξανδρο, Πελεκάνο Θεόδωρο, Ιωάννου Όλγα, Δαφιώτη Νάσια, Παλαιολόγου Ακίνδυνο, Πλατσή-Μεσηνέζη Καίτη, και την Π.Β. Αιγαίου για τα βιβλία που πρόσφεραν στην βιβλιοθήκη του Συλλόγου μας.

Ευχαριστήρια
Ευχαριστούμε θερμά τους παρακάτω:
*Τον χωριανό μας καθηγητή Μιχάλη Καδή, ο οποίος μας έφερε ένα USB stick 64 Giga Byte με βιβλία Μικρασιάτικα, Λεσβιακά, Ιστορικά, Λογοτεχνικά, Τεχνολογικά, Φιλοσοφικά και Αρχαίας Ελληνικής Γραμματολογίας.
*Όλους όσοι χάρισαν τα πολύτιμα κειμήλια που στεγάστηκαν στο Μουσείο μας.
*Τα διάφορα συνεργεία που κάνουν ειδικές τιμές για τις εργασίες συντήρησης των κτιρίων του Συλλόγου, καθώς και όσους προσφέρουν εθελοντικώς την εργασία τους.

Οικονομικές ενισχύσεις



Για τους σκοπούς του Συλλόγου μας προσφέρθηκαν τα παρακάτω ποσά.

2000 ευρώ, Σταύρος και Βίκυ Κρητικού, για υποστήριξη των εκδηλώσεων του
Συλλόγου για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, σαν
φόρο τιμής στην οικογένεια του Μικρασιάτη παππού μας Νικολάκη και
Ευφροσύνης Κρητικού από τη Φώκαια Μ. Ασίας.
1000 ευρώ, Τσιρίδης Πολυχρόνης, για τους σκοπούς του Συλλόγου, «ως ελάχιστη
ένδειξη αναγνώρισης του σημαντικού έργου που επιτελείτε να
συντηρήσετε και μεταδώσετε στη νέα γενιά άσβεστες τις μνήμες
των πατρογονικών εστιών».
700 ευρώ, Ελληνική Κοινότητα Μασσαλίας, Communauté Grecque de Marseille, για
τους σκοπούς του Συλλόγου και την συντήρηση του κτιρίου της
βιβλιοθήκης.
150 ευρώ, Δεσπότου Έλλη στη μνήμη της μητέρας της Ευαγγελίας.
100 ευρώ, Καλαθάς Γρηγ. & Αιβαλιώτου Χρ. στη μνήμη των γονέων τους.
100 ευρώ, Παπαχρυσός Ιωάννης, στη μνήμη των γονέων του Νικολάου και
Παναγιώτας.
100 ευρώ, Κλήμη Πελαγία, στη μνήμη Αριστείδη και Μερόπης Κλήμη.
50 ευρώ, Γιαννικέλλλη-Παπαεμανουήλ Άννα στη μνήμη των γονέων της Ευαγγέλου
&Ελένης.
50 ευρώ, Καδής Μιχάλης στη μνήμη της μητέρας του Ευαγγελίας.
50 ευρώ, Τζανουδάκη Ιωάννα.
50 ευρώ, Μαυραντώνης Δημήτρης-Μαίρη-εγγόνια-δισέγγονα στη μνήμη Πελαγίας
Μαυραντώνη
50 ευρώ, Σαλτερή Βικτωρία-Κυριάκος-εγγόνια-δισέγγονα στη μνήμη Πελαγίας
Μαυραντώνη
50+20 ευρώ, Γιαννίκος Στρατής.
50 ευρώ, Κινικλή Τούλα.
50 ευρώ, Οικογένεια Σιδεράκη στη μνήμη Απόστολου Γονιδέλλη.
50 ευρώ, συνάδελφοι Απόστολου Γονιδέλλη στη μνήμη του.
50 ευρώ, Κατανάκης Μιχάλης.
43,5 ευρώ, Association Odyssee Periples.
30+30 ευρώ, Κεφαλίδης Δημήτρης.
25 ευρώ, Τζαβίδη-Μανδαμά Ελπίδα στη μνήμη Πελαγίας Μαυραντώνη.
25 ευρώ, Τζαβίδη Πέπη και Νίκος στη μνήμη Πελαγίας Μαυραντώνη.
25 ευρώ, Λευκαδίτης Παναγιώτης στη μνήμη της μητέρας του Μερακλήνας.
20 ευρώ, Τουρλή-Δράκου Μαρία.
30 ευρώ, Μισαηλίδης Δημήτρης, Αντόβας Γρηγόρης, Γιανναδάκη Μαρία
10 ευρώ, Luigi Salani.
10 ευρώ, Torla Nelt.
10 ευρώ, Ανώνυμος.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας τους ευχαριστεί θερμά και καλεί τα μέλη του να ενισχύσουν οικονομικά την προσπάθεια που κάνει ο Σύλλογός για αναβάθμιση του οικισμού μας , έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο βαρύ φορτίο των υποχρεώσεων που έχουμε αναλάβει.
Ευχαριστούμε επίσης την Π.Β.Α. και ιδιαίτερα την αντιπεριφερειάρχη κ. Αντωνέλλη Αναστασία για την επιχορήγηση των θερινών εκδηλώσεων του Συλλόγου για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, με το ποσό των 5850 ευρώ.

Για καταθέσεις συνδρομών και ενισχύσεων στο Σύλλογο Τράπεζα Πειραιώς Αριθμός Λογαριασμού 6355-010482-750 IBAN GR94 0171 3550 0063 5501 0482 750