Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών Λέσβου - Το Δελφίνι

Οι δραστηριότητές μας το 2011

Τα κάλαντα από τα παιδιά του μουσικού τμήματος του Συλλόγου μας.

Δελφίνι

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους κατοίκους του οικισμού μας από τα παιδιά του μουσικού τμήματος του Συλλόγου αφού αποφάσισαν και έκαναν περιοδεία στους δρόμους του χωριού τραγουδώντας τα παραδοσιακά κάλαντα και αποκομίζοντας εγκωμιαστικά σχόλια από τους κατοίκους. Και του χρόνου με υγεία να μας τα ξαναπείτε παιδιά.
Με υπέροχη λιακάδα ο Αγιασμός των υδάτων στη Σκάλα Λουτρών.

Δελφίνι

Με θαυμάσιο καιρό πραγματοποιήθηκε η φετινή εορτή των Θεοφανίων στη Σκάλα Λουτρών με αποτέλεσμα η συμμετοχή των κατοίκων του Δημοτικού διαμερίσματος Λουτρών να είναι μεγαλύτερη από τις προηγούμενες χρονιές. Με την συμμετοχή δύο ιερέων, και του ιεροψάλτη κ. Γ. Ψύρα έγινε η καθιερωμένη θρησκευτική τελετουργία και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα. Τον Σταυρό ανέσυρε το μέλος του Συλλόγου μας, ο κ. Μανόλης Κρητικός ο οποίος παρέλαβε το δώρο του, ένα χρυσό Σταυρό, προσφορά του Πολιτιστικού κέντρου Λουτρών. Παρόντες η νέα πρόεδρος κ. Άννα Σαμαρτζή και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Λουτρών καθώς και το Δ.Σ. με τα μέλη του Συλλόγου μας. Μετά τον Αγιασμό των υδάτων το Πολιτιστικό κέντρο Λουτρών έκοψε την Βασιλόπιτά του προσφέροντας από ένα κέρασμα σε όσους παρευρέθησαν.


Με καλοκαιρία ο Αγιασμός των υδάτων και στη Χαραμίδα.

Δελφίνι

Μετά τον Αγιασμό των υδάτων που έγινε στη Σκάλα Λουτρών ο ιερέας της ενορίας του χωριού μας και οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους, ξεκίνησαν για να παρευρεθούν στον αγιασμό των υδάτων στην περιοχή της Χαραμίδας, κάτω από την ταβέρνα του κ. Π. Βουτσαρδέλλη. Εκεί περίμεναν πολλοί κάτοικοι της περιοχής, καθώς και πολλοί Μυτιληνιοί οι οποίοι το έχουν καθιερώσει κάθε χρόνο τέτοια μέρα να έρχονται στη Χαραμίδα για τον Αγιασμό των υδάτων. Η καθιερωμένη τελετή πραγματοποιήθηκε και εδώ κάτω από θαυμάσια λιακάδα και τον Σταυρό ανέσυρε από τη θάλασσα το μέλος του Συλλόγου μας, κ. Σωτήρης Μαμουνής ο οποίος κάθε χρόνο από τότε που καθιερώθηκε ο Αγιασμός των υδάτων στην περιοχή της Χαραμίδας βουτά και ανασύρει τον Σταυρό. Μετά το πέρας της θρησκευτικής τελετουργίας έγινε και εδώ το κόψιμο της βασιλόπιτας των κατοίκων της περιοχής και το σχετικό κέρασμα σε όλους τους παρευρισκόμενους με πρωτεργάτες την κ. Άσπα Αβαγιανού, την κ. Μαρία Βουτσαρδέλλη, την κ. Αμπατζή κ.α. Και του χρόνου με υγεία.

Ακύρωση της χοροεσπερίδας μας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο ξενοδοχείο ΖΑΪΡΑ.

Δυστυχώς για πρώτη φορά ύστερα από 20 συνεχόμενα χρόνια δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη χοροεσπερίδα του Συλλόγου μας την παραμονή της πρωτοχρονιάς στο ξενοδοχείο ΖΑΙΡΑ της Σκάλας Λουτρών (παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κατεβάλαμε), λόγω των υπερβολικών οικονομικών απαιτήσεων από πλευράς του επιχειρηματία του ξενοδοχείου. Το Δ,Σ. του Συλλόγου εκφράζει την λύπη του για το γεγονός αυτό της απρόβλεπτης ακύρωσης της χοροεσπερίδας μας, δεδομένου ότι, εκτός των λοιπών δυσκολιών που θα αντιμετωπίζαμε, δεν υπήρχε και ο κατάλληλος χρόνος για αναζήτηση νέας αίθουσας. Κατόπιν αυτού του γεγονότος η κοπή της βασιλόπιτας που γινόταν με την αλλαγή του χρόνου έγινε στην αίθουσα του Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης στη Σκάλα Λουτρών την Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011.

Κοπή της βασιλόπιτας του Συλλόγου μας στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης.

Δελφίνι

Την Κυριακή 16 Ιανουαρίου, στις 5.30 το απόγευμα κόπηκε η βασιλόπιτα του Συλλόγου Μικρασιατών «ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ» στην αίθουσα του «Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης 1922», στη Σκάλα Λουτρών με την παρουσία των νέων αντιδημάρχων Λέσβου κ. Ιωάννη Βατού και Ηλία Κουνιαρέλλη, του προέδρου της Δημοτικής κοινότητας Μυτιλήνης κ. Θεόδωρου Στεργίου, της νέας προέδρου της Δημοτικής κοινότητος Λουτρών κ. Άννας Σαμαρτζή και των μελών του τοπικού μας συμβουλίου κ. Βασίλη Μαμώλη και κ. Βίκυς Σπάρταλη. Την πίτα ευλόγησε ο ιερέας της ενορίας μας κ. Παναγιώτης Χατζηβασιλείου και το φλουρί (δωρεά του χρυσοχοείου «ΣΥΜΕΩΝ») κέρδισε ύστερα από κλήρωση ο κ. Λάμπρος Λημναίος . Δώρα επίσης κέρδισαν οι, Κωνσταντίνα Γκύζα ένα ρολόι χειρός, Ευθαλία Τουρλή ένα ρολόι τοίχου (προσφορά από το κατάστημα «Ρολογάδικο» του κ. Ιωάννη Μολυβιάτη και τέλος ένα ράδιο ρολόι ξυπνητήρι προσφορά του Συλλόγου μας κέρδισε ο κ. Αντώνης Καραμανώλης. Η προσέλευση των μελών του Συλλόγου ήταν περιορισμένη λόγο της κακοκαιρίας που είχε προηγηθεί, παρ όλα αυτά η ατμόσφαιρα ήταν πολύ φιλική και μας δόθηκε η ευκαιρία να έχουμε μια πρώτη και ενδιαφέρουσα επαφή με τους προαναφερθέντες αντιδημάρχους, προέδρους κτλ του νέου Καλλικρατικού Δήμου Λέσβου. Οι κυρίες του Συλλόγου μας πρόσφεραν ποτά και γλυκίσματα και ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημήτρης Παπαχρυσός αφού τους έκανε μια σύντομη ενημέρωση τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα τους καθήκοντα.

Κοινή σύσκεψη με τον Δήμαρχο Λέσβου και το τοπικό συμβούλιο Λουτρών για τα δίκτυα του βιολογικού της Σκάλας Λουτρών

Δελφίνι

Στις 17 Μαρτίου 2011, πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση του Συλλόγου μας με τον Δήμαρχο Λέσβου κ. Βουνάτσο Δημήτριο και το τοπικό συμβούλιο Λουτρών για να συζητηθούν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείτε στην ολοκλήρωση των εργασιών των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης στη Σκάλα Λουτρών. Μετά την συνάντηση κατατέθηκαν και γραπτώς με την παρακάτω επιστολή τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Σκάλα Λουτρών 17 -3- 2011

Προς: τον Δήμαρχο Λέσβου κ. Φωκίωνα Βουνάτσο και το Δημοτικό Συμβούλιο.
Υπ όψιν, προϊσταμένου Δ.Ε.Υ.Α.Λ. κ. Φυντανή

Θέμα: Συνεχιζόμενα προβλήματα από τα έργα του βιολογικού Σκάλας Λουτρών.

Κύριε Δήμαρχε και κ.κ. Δημοτικοί σύμβουλοι, με το από 11-10-2010 έγγραφο του Συλλόγου μας προς την ΔΕΥΑΜ το οποίο σας επισυνάπτουμε, επισημαίναμε τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον οικισμό μας από την πλημμελή εκτέλεση των εργασιών από την εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο του βιολογικού καθαρισμού και της ύδρευσης στη Σκάλα Λουτρών. Πέραν τούτου τα προβλήματα αυτά έχουν επιδεινωθεί αφού το έργο αυτό έχει εγκαταλειφθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο και οι δρόμοι, τα μηχανήματα , τα υλικά, τα χωματουργικά οι γεννήτριες και παντός άλλου είδους αντικείμενα καταλαμβάνουν δημόσιους χώρους και δημόσιους δρόμους εγκυμονώντας κινδύνους για ατυχήματα τόσο στα διερχόμενα αυτοκίνητα όσο και στους πεζούς.

Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση συνεχίζετε μέχρι σήμερα και μάλιστα σε έκτακτη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Λουτρών για το θέμα στις 14-3-2011 στην οποία συμμετείχαμε και στην οποία παρίστατο και ο προϊστάμενος της ΔΕΥΑΛ κ. Φυντανής βγάλαμε το συμπέρασμα ότι η διακοπή των εργασιών στο συγκεκριμένο έργο θα συνεχιστεί για άγνωστο ακόμη διάστημα.

Επί πλέον των προαναφερθέντων σας ενημερώνουμε ότι έχουν γίνει από την εταιρεία πάρα πολλές ζημιές σε δημόσιους χώρους και σε ιδιώτες οι οποίες δεν έχουν αποκατασταθεί με αποτέλεσμα να υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες από τους κατοίκους. Συγκεκριμένα έχουν αφαιρεθεί η καταστραφεί πινακίδες σήμανσης στους δημόσιους δρόμους, οι δρόμοι από τα έργα είναι σχεδόν απροσπέλαστοι σε πολλά σημεία, έχουν καταστραφεί περιφράξεις οικοπέδων μέσα στον οικισμό, έχουν καταστραφεί από τις εκσκαφές καλώδια τροφοδοσίας φωτισμού δημόσιων χώρων (φωτισμός μπάσκετ και αμφιθεάτρου), έχουν καταστραφεί οι κολόνες στην είσοδο της παιδικής χαράς και στην είσοδο της βιβλιοθήκης και τόσα άλλα τα οποία μόνο με μια επί τόπου επίσκεψή σας θα διαπιστώσετε το μέγεθος αυτής της ασυδοσίας από την πλευρά της εταιρείας αλλά και από την πλευρά των μηχανικών που ήταν υπεύθυνοι για την παρακολούθηση του έργου το οποίο σημειωτέον θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τον Φεβρουάριο του 2010.

Κύριε Δήμαρχε με την παρούσα επιστολή όπως αντιλαμβάνεστε δεν καταλογίζουμε ευθύνες ούτε σε σας ούτε και στο νέο Τοπικό Συμβούλιο (το οποίο πραγματικά ενδιαφέρετε για το θέμα από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε), απλά αυτό που επιδιώκουμε είναι να ενδιαφερθείτε προσωπικά εσείς για την σύντομη επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί έτσι ώστε να δοθεί λύση πριν έλθει το καλοκαίρι, αφού τότε τα προβλήματα θα είναι πολύ μεγαλύτερα και η ζημιά στους επαγγελματίες και στους κατοίκους της περιοχής θα είναι τέτοια που δεν θα μας αφήσει αδιάφορους.

Με την ευκαιρία της επικοινωνίας μας αυτής σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε το Σύλλογό μας και το Μουσείο μας όποτε το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις σας.

Αρχαιρεσίες στον Σύλλογό μας.

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Μαρτίου 2011 και ώρα 6 το απόγευμα η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μελών του Συλλόγου μας στην αίθουσα του Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης 1922 στην Σκάλα Λουτρών, κατά την διάρκεια της οποίας έγινε η έκθεση και ο έλεγχος της δράσης του Δ.Σ., ο Οικονομικός απολογισμός και η έκθεση της εξελεγκτικής επιτροπής καθώς και η ενημέρωση επί τρεχόντων θεμάτων.
Στην συνέχεια αφού ακούστηκαν οι προτάσεις των μελών, πραγματοποιήθηκε η εκλογή εφορευτικής επιτροπής η οποία ήταν αρμόδια για τις αρχαιρεσίες του Συλλόγου που έγιναν την επόμενη Κυριακή 27-Μαρτίου2011 στον ίδιο χώρο και από ώρα 17.00 έως 20.00.
Επί συνόλου 317 εγγεγραμμένων μελών ψήφισαν 166. Από αυτές εκλέχτηκε το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου για την επόμενη διετία που είναι το παρακάτω.

Πρόεδρος: Παπαχρυσός Δημήτριος ,
Αντιπρόεδρος: Σταματέλλη Αγγελική,
Γ. Γραμματέας: Δασκάλου Μαρία,
Ταμίας: Τουρλής Μιχάλης:
Μέλη: Βέντου Δώρα, Τζένη Παλκάνικου-Δασκάλου, Λιόφλου Βικτωρίτσα.
Α Μέλη: Λημναίου Ευαγγελία, Δαφιώτη Νάσια.

Υπεύθυνοι τμημάτων του Συλλόγου:
Στον Πολιτιστικό τομέα : Δαφιώτη Νάσια, Λέλεκας Έλπις, Τουρλής Μιχάλης, Λιόφλου Βικτωρίτσα, Λημναίου Βαγγελίτσα.
Στα θέματα Περιβάλλοντος : Παπαχρυσός Δημήτρης, Σταματέλλη Αγγελική, Βέντου Δώρα, Σταματέλλης Θεόδωρος.
Στην βιβλιοθήκη : Παπαχρυσός Δημήτρης, Δασκάλου Μαρία, Βέντου Δώρα.
Στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922 : Βαλαχής Σταύρος, Τουρλή Ευθαλία, Καραμάνης Στράτης.
Στα Μουσικά τμήματα : Παπαχρυσός Δημήτρης, Δασκάλου Μαρία.

Η Βιβλιοθήκη μας

Δελφίνι

Με πολύ γρήγορους ρυθμούς εμπλουτίζετε η βιβλιοθήκη μας με νέα βιβλία που δωρίζονται από τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου μας γι αυτό αποφασίσαμε την επέκταση των υφιστάμενων βιβλιοθηκών για την τοποθέτησή τους. Η Βιβλιοθήκη μας αποτελεί ένα φάρο πολιτισμού για την Σκάλα Λουτρών και ένα σημαντικό βοήθημα για τα παιδιά και τους κατοίκους του οικισμού μας αφού αυτή τη στιγμή τα βιβλία που διαθέτει υπερβαίνουν τους 6.000 τίτλους.

Δωρεά βιβλίων στη βιβλιοθήκη μας από το Μορφωτικό και πολιτιστικό ίδρυμα Ν.Γ. Παπαδημητρίου.

Από τις 20 Απριλίου 2011 έχουμε παραλάβει οκτώ δέματα με βιβλία τα οποία μας εστάλησαν από το Μορφωτικό και πολιτιστικό ίδρυμα Ν.Γ. Παπαδημητρίου για να εμπλουτισθεί η βιβλιοθήκη μας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας ευχαριστεί θερμά το ίδρυμα και τον πρόεδρό του για αυτή την αξιέπαινη πρωτοβουλία και τους διαβεβαιώνουμε ότι αυτά θα αξιοποιηθούν κατά τον καλλίτερο δυνατό τρόπο από τα παιδιά της ακριτικής Σκάλας Λουτρών Λέσβου.

Εξόρμηση καθαριότητας.

Δελφίνι

Με την ευκαιρία της 5ης Ιουνίου, ημέρας αφιερωμένης στην προστασία του περιβάλλοντος, ο Σύλλογός μας «ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ» πραγματοποίησε εξόρμηση καθαριότητας με την βοήθεια των μελών και κυρίως της νεολαίας του οικισμού μας.
Καθαρίστηκε η παραλιακή οδός Σκάλας Λουτρών-Κουντουρουδιάς από πλήθος σκουπιδιών, κυρίως πλαστικά μπουκάλια νερού και αναψυκτικών τα οποία πετάνε πολλοί ασυνείδητοι οδηγοί από τα αυτοκίνητά τους. Αυτή η παραλιακή οδός μήκους 1,5 χιλιομέτρων επιλέχθηκε διότι έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ως δρόμος περιπάτου από τους κατοίκους του οικισμού μας και από τους φίλους μας τους τουρίστες που έρχονται κάθε χρόνο στο ξενοδοχείο ΖΑΙΡΑ με τα προγράμματα της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «ΑΙΟΛΙΣ».
Το μήνυμα που δίδουμε κάθε χρόνο με αυτή την ενέργειά μας είναι ότι είμαστε παρόντες στην προσπάθεια που πρέπει να γίνεται από όλους για την προστασία των ακτών οι οποίες αποτελούν σημαντικό χώρο αναψυχής των πολιτών, πόλο έλξης επισκεπτών και πηγή οικονομικής ανάπτυξης του τόπου μας. Ο καθαρισμός και η προστασία των παράκτιων οδών και των παραλιών σε συνδυασμό με το ότι αυτές βρίσκονται μέσα στην περιοχή προστασίας του Κόλπου της Γέρας [NATURA 2000] συμβάλουν στην οικολογική ισορροπία και στην ανάδειξη της περιοχής μας.

Όπως κάθε χρόνο λοιπόν έτσι και φέτος δώσαμε το παρόν στην προστασία των ακτών μας, για μας, για τα παιδιά μας, και για τις επόμενες γενιές, για τα ζώα, τα φυτά και την οικολογική ισορροπία. Ζητάμε την αυτονόητη φροντίδα του Τοπικού Συμβουλίου Λουτρών και του Δήμου σε θέματα καθαριότητας του οικισμού μας ειδικά τώρα το καλοκαίρι που μας επισκέπτονται αρκετοί ξένοι τουρίστες.

Δελτίο Τύπου για τα προβλήματα με τα δίκτυα του βιολογικού Σκ. Λουτρών.

Δελφίνι

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στον οικισμό της Σκάλας Λουτρών από την διακοπή των εργασιών στο έργο ύδρευσης-αποχέτευσης το οποίο καρκινοβατεί εδώ και δύο χρόνια. Συγκεκριμένα, ενώ αυτό είχε δημοπρατηθεί από τον Ιούλιο του 2009 με διάρκεια ολοκλήρωσης των εργασιών 10 μήνες, έχει ήδη εγκαταλειφθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο με αποτέλεσμα:

1) Η Νομαρχιακή οδός από τη διασταύρωση της Αρακλής μέχρι την Κουντουρουδιά σε μήκος 2 χιλιομέτρων να παραμένει χωρίς ασφαλτόστρωση από την δεξιά πλευρά που έχουν γίνει οι εκσκαφές με ορατό τον κίνδυνο σοβαρού τροχαίου δυστυχήματος.
2) Ο κεντρικός δρόμος της Σκάλας Λουτρών, από την διασταύρωση με την Νομαρχιακή οδό μέχρι τον Οικισμό της Σκάλας Λουτρών μήκους 1,2 χιλιομέτρων να βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, σκαμμένη από την μία πλευρά και σκεπασμένη πρόχειρα με χώμα, το δε υπόλοιπο ασφαλτοστρωμένο κομμάτι να είναι πλήρως κατεστραμμένο, με ότι αυτό συνεπάγεται, αφού η σκόνη από τα τροχοφόρα οχήματα δημιουργεί αποπνικτική ατμόσφαιρα ειδικότερα τώρα το καλοκαίρι.
3) Τα μηχανήματα του εργολάβου έχουν εγκαταλειφθεί σε δημόσιους χώρους, λιμανάκι, παιδική χαρά, δρόμους κτλ, αφύλακτα σε δημόσια έκθεση που εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για μικρά κυρίως παιδιά, που μερικές φορές σκαρφαλώνουν επάνω για να τα περιεργαστούν και να παίξουν.
4) Οι ζημιές που έχει προξενήσει ο εργολάβος στους χώρους αθλοπαιδιών του Συλλόγου, της παιδικής χαράς, σε πινακίδες σήμανσης και σε ιδιοκτησίες κατοίκων είναι πάρα πολλές και αυτές δεν έχουν αποκατασταθεί.
5) Την παραπάνω κατάσταση επιδεινώνει και η ανακοίνωση του ΚΤΕΛ Μυτιλήνης της 5-6-2011 με την οποία γνωστοποιεί στους κατοίκους τα παρακάτω: «Ανακοινώνουμε στο επιβατικό κοινό ότι από τη Δευτέρα 6-6-2011 τα δρομολόγια προς Λουτρά-Κουντουρουδιά θα εκτελούνται κανονικά, αλλά το λεωφορείο δεν θα μπαίνει στη Σκάλα Λουτρών λόγω προβλήματος του δρόμου».

Επειδή η αγανάκτηση όλων των κατοίκων του οικισμού είναι τεράστια και έχουν εξαντληθεί ήδη και τα τελευταία αποθέματα της υπομονής μας, καλούμε για τελευταία φορά την Δημοτική αρχή να παρέμβει και να δώσει άμεσα λύση στα προαναφερθέντα προβλήματα διότι διαφορετικά είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε δικαστικά κατά παντός υπευθύνου τόσο για την αποκατάσταση των υλικών ζημιών που έχουν γίνει όσο και για τη ζημία που προκαλείται στους ιδιώτες και επαγγελματίες (ξενοδοχεία, ταβέρνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια κτλ) του οικισμού μας με την άθλια κατάσταση που επικρατεί και μάλιστα εν μέσω της τουριστικής περιόδου.
Επισημαίνουμε εδώ ότι για τα προαναφερθέντα προβλήματα έχουμε ήδη στείλει 2 επιστολές στο Δήμο Μυτιλήνης (τις οποίες σας επισυνάπτουμε), η πρώτη από 11-10-2010 και η δεύτερη από 17-3-2011 χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.

Διαγωνισμός ζωγραφικής και έκθεσης.

Δελφίνι

Πραγματοποιήθηκε και φέτος με επιτυχία, ο ετήσιος διαγωνισμός ζωγραφικής και έκθεσης με τους μαθητές και τις μαθήτριες του δημοτικού σχολείου Λουτρών στις 5 Ιουνίου 2010 , ημέρας αφιερωμένης ως γνωστόν στην προστασία του Περιβάλλοντος με την συνεργασία και των δασκάλων του σχολείου.

Οι τέσσερις πρώτες τάξεις διαγωνίσθηκαν στην ζωγραφική με θέμα «Φανταστείτε τον εαυτό σας για μια μέρα να πετάει ψηλά στον ουρανό! Ζωγραφίστε το τοπίο που θα σας έκανε εντύπωση» και οι δύο μεγαλύτερες τάξεις διαγωνίσθηκαν στην έκθεση με θέμα «Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα μουσείων, πιστεύετε ότι τα μουσεία σήμερα συμβάλουν στην ανάπτυξη της μόρφωσης, της αμοιβαίας κατανόησης, της συνεργασίας και της ειρήνης ανάμεσα στους λαούς; » Η επιλογή της καλλίτερης ζωγραφικής και της καλλίτερης έκθεσης από κάθε τάξη έγινε από τους δασκάλους του σχολείου και τα παιδιά δούλεψαν με ενθουσιασμό και φαντασία τόσο στην ζωγραφική όσο και στην έκθεση. Μάλιστα απέδειξαν ότι γνωρίζουν πολύ καλά τα θέματα προστασίας του Περιβάλλοντος και ότι το αγαπούν και ενδιαφέρονται ζωηρά γι αυτό. Άλλωστε είναι βέβαιο ότι το μέλλον τους ανήκει και δείχνουν ότι θα γίνουν ευαισθητοποιημένοι πολίτες. Όλες οι ζωγραφιές και όλες οι εκθέσεις των παιδιών ήταν εξαιρετικές εδώ όμως λόγω χώρου θα δημοσιεύσουμε τις τέσσερις πρώτες. Να σημειώσουμε ότι τόσο οι ζωγραφιές όσο και οι εκθέσεις έγιναν στις αίθουσες των τάξεων του σχολείου και όχι στα σπίτια των παιδιών όπου θα μπορούσε να είχαν και την βοήθεια των γονιών τους και αυτό αναδεικνύει ακόμη περισσότερο την προσπάθειά τους.

Δελφίνι
Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού στην ζωγραφική.
Α! Τάξη. Ισοβάθμησαν 2 παιδιά η Κοζπή Σταυρούλα και η Ευαγγέλου Χριστίνα.
Β! Τάξη. Ισοβάθμησαν 2 παιδιά ο Λέλεκας Κωνσταντίνος και η Αλεξίου Μαρία.
Γ! Τάξη. Το πρώτο βραβείο δόθηκε στον μαθητή Μαρινέλη Λευτέρη.
Δ! Τάξη. Το πρώτο βραβείο δόθηκε στην μαθήτρια Μωυσιάδου Αλεξάνδρα.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού στην έκθεση.
Ε! Τάξη. Ισοβάθμησαν 2 παιδιά ο Αχλάδας Παναγιώτης και ο Σαράκης Ακίνδυνος.
ΣΤ! Τάξη. Το πρώτο βραβείο δόθηκε στον μαθητή Ταλιαντζή Ιωάννη.

Τοποθέτηση βιτρίνας στην αίθουσα της βιβλιοθήκης μας.

Δελφίνι

Τοποθετήθηκε νέα βιτρίνα στην αίθουσα της βιβλιοθήκης μας μέσα στην οποία τοποθετήθηκε η στολή Ιερολοχίτου του Β΄ παγκοσμίου πολέμου που ανήκε στον αείμνηστο κ. Γεώργιο Πρίμο.
Ο κ. Γεώργιος Πρίμος είχε στρατευθεί το 1940 και είχε δώσει το παρόν στα πεδία των μαχών της Αλβανίας, της Μακεδονίας, της Θράκης και της Κρήτης.
Με την επιστροφή του στη Μυτιλήνη (περίοδος κατοχής) ως μέλος αντιστασιακής οργάνωσης, για να αποφύγει τη σύλληψή του από τους κατακτητές Γερμανούς, δραπέτευσε με βάρκα στην Τουρκία μαζί με άλλους αγωνιστές και κατατάχθηκε στον «Ιερό Λόχο» του Χ. Τσιγάντε. Ως Ιερολοχίτης έλαβε μέρος σε πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις της ερήμου, κυρίως στην Τύνιδα εναντίον των γερμανικών στρατευμάτων του στρατάρχη Ρόμελ. Στη συνέχεια, έλαβε μέρος σε επιχειρήσεις του Ιερού Λόχου για την απελευθέρωση των υπό γερμανική κατοχή νησιών του Αιγαίου. Τιμήθηκε σε όλα τα πεδία των μαχών και έτυχε πολλών διακρίσεων. Η στρατιωτική του στολή παραχωρήθηκε από τη σύζυγό του Ανίτα και εκτίθεται στην αίθουσα της βιβλιοθήκης μας με την επιθυμία να δοθεί σε κάποιο Πολεμικό Μουσείο που ενδεχομένως μελλοντικά να ιδρυθεί στη Λέσβο.


Επανέκδοση βιβλίου «Η Ελλάδα στη Μικρά Ασία» του Μ. Ροδά

Δελφίνι

Η μικρασιατική καταστροφή στάθηκε μια από τις μεγαλύτερες τομές της νεοελλη¬νικής ιστορίας, γιατί οι συνέπειες της επηρέασαν όλα τα επίπεδα της εθνικής μας ζωής, παραμένουν δε αισθητές ως τις μέρες μας. Ποια ήταν όμως τα αίτια που οδήγησαν τη χώρα μας στη μικρασιατική εκστρατεία και ποιος ήταν ο χαρακτήρας του μικρασιατικού πολέμου; Ποιοι ήταν οι υπαίτιοι της τρο¬μακτικής αυτής συμφοράς που βρήκε την πατρίδα μας τον Αύγουστο του 1922; Υπήρχε τρόπος να υπερασπιστούν πιο αποτελεσματικά τα δικαιώματα του μικρασιατικού ελληνι¬σμού; Σχετικά με τα σοβαρότατα αυτά ζητήματα έχουν ειπωθεί και έχουν γραφεί, κατά καιρούς πολλά. Πολιτικοί, στρατιωτικοί, ιστορικοί κ.α. προσπαθούν να «φωτίσουν» δήθεν, με «αντικει¬μενικά» και «αμερόληπτα» κριτήρια τα αίτια που οδήγησαν στη μικρασιατική εκστρατεία, το χαρακτήρα της, το ρόλο που έπαιξαν σ’ αυτήν οι μεγάλες δυνάμεις καθώς και το ρόλο των κομμάτων εκείνης της εποχής στα τραγικά γεγονότα που συνθέτουν το μικρασιατικό δράμα.

Τα περισσότερα από τα συμπεράσματά τους είναι φανερό ότι δεν ανταποκρίνονται στην ιστορική αλήθεια είτε γιατί κρύβουν το πραγματικό νόημα των γεγονότων είτε γιατί υπακούουν σε πολιτικές σκοπιμότητες ή ακόμη γιατί ερμηνεύουν τα γεγονότα με εθνικι¬στικές αντιλήψεις και επομένως δε βοηθούν τις περισσότερες φορές στην εξαγωγή ορθών συμπερασμάτων. Το βιβλίο που επανεκδώσαμε, «Η Ελλάδα στη Μικρά Ασία» είναι τα απο-μνημονεύματα του Μιχ. Ροδά και αφορούν τη Μικρασιατική καταστροφή. Γράφτηκαν το 1924 και δημοσιεύτηκαν αρχικά στην εφημερίδα «Εθνική Φωνή» και «Ελεύθερον Βήμα». Συγκεντρώθηκαν το 1947 από το συγγραφέα, επιθεωρημένα και συμπληρωμένα ήταν έτοιμα να εκδοθούν, αλλά στο μεταξύ ο θάνατος σταμάτησε την πνευματική αυτή προσπάθεια. Στη συνέχεια με την πρωτοβουλία και δαπάνη του γαμβρού του κ. Γιώργου Γερακάκη και με την βοήθεια των κ.κ. Γ. Συριώτη, Άλκη Ζαφειρόπουλου, Γ. Φτέρη και Γ. Βαλέτα εκτυπώθηκαν για πρώτη και μοναδική φορά το 1949 σε 1000 αντίτυπα. Ο Συγγραφέας του βιβλίου Μιχαήλ Ροδάς, ήταν ο διευθυντής του γραφείου τύπου της Ύπατης Αρμοστείας της Σμύρνης και στα απομνημονεύματά του περιλαμβάνονται σχεδόν όλα τα σχετικά έγγραφα (στρατιωτικά, πολιτικά κτλ) που διακινήθηκαν μέσω της Ύπατης Αρμοστείας την κρίσιμη περίοδο 1918-1922. Λόγω της ιστορικής σπουδαιότητας του βιβλίου τούτου και λόγω της σπανιότητάς του (δεν υπάρχει πλέον ούτε σε παλαιοπωλεία) το Δ.Σ. του «Συλλόγου Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών Λέσβου» απεφάσισε και πήρε την πρωτοβουλία για την επανεκτύπωσή του, με δικά του έξοδα, τον Απρίλιο του 2011 σε 500 αντίτυπα, διαφωτίζοντας έτσι τον κάθε ενδιαφερόμενο για τα περισσότερα από τα γεγονότα της εποχής εκείνης μέσα από ιστορικά έγγραφα, που πλέον δεν υπάρχουν πουθενά αλλού παρά μόνον ίσως στα αρχεία του κράτους.

Το βιβλίο με 380 περίπου σελίδες, περιλαμβάνει σπάνιο φωτογραφικό υλικό και διατίθεται από τον Σύλλογό μας στην τιμή των 20 ευρώ.

Πρόγραμμα επιμόρφωσης ενηλίκων

Δελφίνι

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας υλοποιήθηκε φέτος από την Γενική Γραμματεία δια βίου μάθησης του υπουργείου εθνικής παιδείας και θρησκευμάτων στον χώρο της βιβλιοθήκης του Συλλόγου μας στη Σκάλα Λουτρών, πρόγραμμα επιμόρφωσης ενηλίκων με θέμα «Συμβουλευτική γονέων - η οικογένεια στη σύγχρονη εποχή». Μέσω αυτού του προγράμματος αναπτύχθηκαν θέματα που έχουν σχέση με διαφόρων ειδών προβλήματα που αντιμετωπίζει η σημερινή σύγχρονη οικογένεια, οι σχέσεις μεταξύ των ζευγαριών καθώς και ο τρόπος αντιμετώπισης διαφόρων προβλημάτων που ανακύπτουν από συμπεριφορές παιδιών και εφήβων. Τo πρόγραμμα παρακολούθησαν 19 άτομα, και την ανάπτυξη των θεμάτων έκανε η κοινωνική λειτουργός κ. Μαρία Αντωνέλλη. Η εκπαίδευση ενηλίκων μέσω αυτών των προγραμμάτων δια βίου μάθησης αποτελεί αέναη διαδικασία καλλιέργειας και προσωπικής ανάπτυξης ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή γι αυτό και ο σύλλογός μας διοργανώνει πολύ τακτικά τέτοιου είδους προγράμματα. Αποκτώντας επιπλέον γνώσεις είναι αλήθεια ότι συμβάλλουμε στην ευημερία της οικογένειάς μας και στην πρόοδο της πατρίδας μας.


Εκδηλώσεις μνήμης

Δελφίνι

Η Μικρασιατική καταστροφή είναι γεγονός ότι καταγράφεται στις ποιο θλιβερές σελίδες του Ελληνικού Έθνους, στιγματίστηκε από την απώλεια ανθρώπων και πατρίδων, δημιούργησε πρόσφυγες και σκόρπισε δυστυχία. Αυτοί οι πρόσφυγες πληγωμένοι από τη βαρβαρότητα και τη φρίκη ήρθαν στην Ελλάδα αγωνίστηκαν για την επιβίωσή τους και συνέβαλαν με τους αγώνες τους στην ανανέωση και στην πρόοδο της Ελληνικής κοινωνίας. Την Κυριακή λοιπόν 18 Σεπτεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκαν στην πόλη της Μυτιλήνης οι εκδηλώσεις μνήμης για την γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στο πλαίσιο της 89ης επετείου από τη Μικρασιατική καταστροφή.
Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων ετελέσθη δοξολογία και αρτοκλασία στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στην Επάνω Σκάλα και τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο σχολικός σύμβουλος φιλολόγων Λέσβου κ. Στρατής Αναγνώστου. Μετά την δοξολογία επακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον χώρο του αγάλματος της Μικρασιάτισσας Μάνας με την συμμετοχή της Στρατιωτικής Μουσικής της 98 ΑΔΤΕ. Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας παραβρέθηκε σύσσωμο τόσο στην τέλεση της δοξολογίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου όσο και στην συνέχεια με κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα της Μικρασιάτισας μάνας μαζί με τους υπόλοιπους Συλλόγους και τις αρχές του τόπου.
Όπως είναι γνωστό η 14η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε με το νόμο 2645/1998, ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος. Η Μικρασιατική καταστροφή δεν είναι ένα απλό ιστορικό γεγονός. Αντιπροσωπεύει μια πραγματική τομή για την Ελληνική Ιστορία. Γιατί πέρα από τα πραγματικά γεγονότα, επέφερε παράλληλα και μια ανανέωση στις δομές της Ελληνικής Κοινωνίας και στον πολιτισμό της.


Θερινή χοροεσπερίδα και βράβευση των αριστούχων μαθητών

Δελφίνι
Δελφίνι

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η χοροεσπερίδα του Συλλόγου μας το Σάββατο 6 Αυγούστου 2011 στο ξενοδοχείο “MYTILANA”. Με την συμμετοχή των μελών και των φίλων του Συλλόγου περάσαμε μια υπέροχη βραδιά σε ένα αξεπέραστο φυσικό περιβάλλον στον κόλπο της Γέρας, συντροφιά με μια εξαίρετη ορχήστρα και με την επιμελημένη φροντίδα του προσωπικού του ξενοδοχείου.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε και η καθιερωμένη κάθε χρόνο βράβευση των αριστούχων μαθητών του τοπικού διαμερίσματος Λουτρών.

Βραβεύτηκαν οι παρακάτω:
Δράκου Χαρίκλεια του Δημητρίου από την Α΄ Γυμνασίου.
Τατάκη Ευστρατία του Παναγιώτη από την Β΄ Γυμνασίου.
Μανωλακέλλης Νικόλαος του Παναγιώτη από την Β΄ Γυμνασίου.
Σιμιτσής Παναγιώτης του Γεωργίου από την Β΄ Γυμνασίου.
Κουκούλης Ιωάννης του Ιωάννη από την Β΄ Γυμνασίου.
Μωυσιάδου Βασιλική του Ορέστη από την Γ΄ Γυμνασίου.
Τασιοπούλου Παναγιώτα από την Γ΄ Γυμνασίου.
Ταλιαντζή Αικατερίνη του Σταύρου από την Α! λυκείου.
Κοτοπούλης Χρυσοβαλάντης του Αποστόλου από την Γ! λυκείου.
Μανωλακέλλη Αικατερίνη του Παναγιώτη από την Γ! λυκείου.

Επίσης εδόθησαν έπαινοι σε παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Λουτρών γιατί πρώτευσαν σε διαγωνισμό ζωγραφικής και έκθεσης με θέμα το περιβάλλον ο οποίος είχε πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουνίου.

Οι μαθητές που διακρίθηκαν είναι οι παρακάτω.
Ευαγγέλλου Χριστίνα και Κοζπή Σταυρούλα από την Α! δημοτικού. Λέλεκας Κωνσταντίνος και Αλεξίου Μαρία από την Β! δημοτικού. Μαρινέλλης Ελευθέριος από την Γ! δημοτικού. Μωυσιάδου Αλεξάνδρα από την Δ! δημοτικού. Σαράκης Ακίνδυνος και Αχλάδας Παναγιώτης από την Ε! δημοτικού και Ταλιαντζής Ιωάννης από την ΣΤ! δημοτικού.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η κλήρωση των δώρων της λαχειοφόρου αγοράς του Συλλόγου και κέρδισαν οι παρακάτω αριθμοί.
1ος λαχνός το νούμερο 346 κέρδισε το ποδήλατο. 2ος λαχνός το νούμερο 162 κέρδισε μία τηλεόραση. 3ος λαχνός το νούμερο 283 κέρδισε ένα ατμοσίδερο. 4ος λαχνός το νούμερο 29 κέρδισε ένα ανεμιστήρα.


Τριήμερες εκδηλώσεις του Συλλόγου, 21-22 και 23 Αυγούστου 2011

Δελφίνι
Δελφίνι

Πραγματοποιήθηκαν και φέτος με μεγάλη επιτυχία οι τριήμερες εκδηλώσεις του Συλλόγου μας οι οποίες περιελάμβαναν:
1. Έκθεση φωτογραφιών του Γάλλου αρχαιολόγου Felix Sartiaux από τον πρώτο διωγμό του 1914 στη Φώκαια της Μικράς Ασίας.
2. Προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ με τίτλο «Γράμματα χωρίς παραλήπτη», βασισμένο στο βιβλίο « Το Χρονικό των δέκα ημερών» της Αγάπης Μολυβιάτη – Βενέζη όπου περιγράφει την προσπάθεια ενός τούρκου αξιωματικού του Kemalittin, ο οποίος δεν δίστασε να διακινδυνεύσει ζωή και καριέρα για να σώσει τον αδερφό της Ηλία Βενέζη από τα τάγματα θανάτου το 1922. Στο ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονταν σημαντικές αφηγήσεις προσφύγων πρώτης γενιάς από το Αϊβαλί, σχετικές με τα γεγονότα των ημερών του Σεπτεμβρίου του 1922. Η σκηνοθεσία ήταν του Ηλία Δημητρίου και η μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα.
3. Ομιλία – αναφορά για τα 80 χρόνια από την δημιουργία του προσφυγικού συνοικισμού της Σκάλας Λουτρών (1931-2011).
4. Τέλεση εσπερινού, περιφορά της εικόνος της κοιμήσεως της Θεοτόκου και αρτοκλασία στον αύλιο χώρο του Μουσείου.
5. Μουσική εκδήλωση με τραγούδια από τις αλησμόνητες πατρίδες από το μουσικό σχήμα «Τα φώτα απέναντι» και τη «χορωδία γυναικών Παναγιούδας».
6. Μοίρασμα του Μικρασιάτικου φαγητού «Καβουρμάς» (Ρεβίθια με κρέας) που μαγείρεψαν οι νοικοκυρές του χωριού, καθώς και γκιουζλεμέδες με κρασί, προσφορά του μέλους του Συλλόγου μας κ. Έλλης Δεσπότου.
7. Εκκλησιασμό με αρτοκλασία στην Παναγιά την Αψηλή όπου προσφέρθηκε καφές και διάφορα εδέσματα μετά το πέρας της λειτουργίας.

Εκτός από τα μέλη του Συλλόγου, παραβρέθηκαν και μας τίμησαν με την παρουσία τους, οι ιερείς του Αγίου Θεράποντος κ. Γιουσμάς Αθανάσιος, και κ. Κομνηνός Ευστράτιος, ο Ιερέας της ενορίας μας κ. Χατζηβασιλείου Παναγιώτης, η πρόεδρος της Λεσβιακής Παροικίας κ. Καίτη Μεσηνέζη με τον σύζυγό της κ. Θεόδωρο Πλατσή, ο Γ.Γ. του Συλλόγου της Επάνω Σκάλας κ. Βέτσικας Γρηγόρης, η πρόεδρος της Πολιτιστικής εταιρίας ΑΙΟΛΙΣ κ. Ιφιγένεια Γεωργιάδου, η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Λουτρών κ. Άννα Σαμαρτζή, ο προϊστάμενος του ΟΤΕ της περιφέρειας Β. Αιγαίου κ. Λεοντής Γεώργιος, η πρόεδρος της ΟΤΕ ESTATE κ. Έλλη Δεσπότου, ο συγγραφέας κ. Τάκης Χατζηαναγνώστου, ο καθηγητής κ. Νικορέτζος Δημήτρης, ο καθηγητής κ. Ευστράτιος Παρασκευαίδης, ο νευροχειρουργός κ. Αλέξανδρος Χατζηδήμος και πολλοί άλλοι συμπολίτες μας.


Απεβίωσε απρόσμενα ο ιερέας κ. Γανώσης Δημήτριος

Δελφίνι

Απεβίωσε απρόσμενα στις 24 Αυγούστου ο αγαπητός μας ιερέας κ. Γανώσης Δημήτριος ο οποίος επί σειρά ετών ερχόταν με μεγάλη προθυμία και λειτουργούσε στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος στη Σκάλα Λουτρών τις ημέρες των εορτών του Πάσχα και των Χριστουγέννων όταν δεν υπήρχε η δυνατότητα να εξυπηρετηθούμε από τον εκάστοτε ιερέα της ενορίας μας. Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας παρέστη στην εξόδιο ακολουθία η οποία τελέσθηκε στη Μυτιλήνη στον Ιερό Ναό της Παναγίας στη Χρυσομαλλούσα. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει αγαπητέ μας παπα-Δημήτρη, πάντα θα σε θυμόμαστε με αγάπη.Αναφορά στην Εισαγγελία Μυτιλήνης για τα προβλήματα από τα έργα ύδρευσης – αποχέτευσης της Σκάλας Λουτρών.

Δελφίνι
Δελφίνι

Την παρακάτω αναφορά στην Εισαγγελία Μυτιλήνης έκανε ο Σύλλογός μας στις 20 Σεπτεμβρίου 2011 εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων και του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί από την εγκατάλειψη ημιτελών των έργων ύδρευσης αποχέτευσης στη Σκάλα Λουτρών.

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς: Εισαγγελία Μυτιλήνης
Θέμα: Σοβαρά προβλήματα από την διακοπή των εργασιών στα έργα ύδρευσης - αποχέτευσης της Σκάλας Λουτρών Λέσβου.

Κύριε Εισαγγελέα σας αναφέρουμε τα σοβαρότατα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον οικισμό της Σκάλας Λουτρών Λέσβου και της ευρύτερης περιοχής από την διακοπή των εργασιών στο έργο των δικτύων ύδρευσης- αποχέτευσης.
Συγκεκριμένα, ενώ το έργο αυτό είχε δημοπρατηθεί από τον Ιούλιο του 2009 με διάρκεια ολοκλήρωσης των εργασιών 10 μήνες, αυτό έχει ήδη εγκαταλειφθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο με αποτέλεσμα:
1) Εδώ και δύο περίπου χρόνια η Νομαρχιακή οδός από τη διασταύρωση της Αρακλής μέχρι την Κουντουρουδιά σε μήκος 2 χιλιομέτρων να παραμένει χωρίς ασφαλτόστρωση από την μια πλευρά του δρόμου που έχουν γίνει οι εκσκαφές παρά του ότι έχουν τελειώσει τα δίκτυα στο συγκεκριμένο σημείο, με ορατό τον κίνδυνο σοβαρού τροχαίου ατυχήματος εφ όσον οι οδηγοί αναγκάζονται να κινούνται στην μία λωρίδα κατεύθυνσης της οδού.
2) Ο κεντρικός δρόμος της Σκάλας Λουτρών, από την διασταύρωση με την Νομαρχιακή οδό μέχρι τον Οικισμό της Σκάλας Λουτρών μήκους περίπου 1,2 χιλιομέτρων να βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, σκαμμένη από την μία πλευρά και σκεπασμένη πρόχειρα με χώμα, το δε υπόλοιπο ασφαλτοστρωμένο κομμάτι να είναι πλήρως κατεστραμμένο, με ότι αυτό συνεπάγεται για πιθανά ατυχήματα, και με την σκόνη από τα τροχοφόρα να δημιουργεί αποπνικτική ατμόσφαιρα ειδικότερα τώρα το καλοκαίρι.
3) Τα μηχανήματα του εργολάβου έχουν εγκαταλειφθεί σε δημόσιους χώρους, λιμανάκι, παιδική χαρά, δρόμους κτλ, αφύλακτα σε δημόσια έκθεση που εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για μικρά κυρίως παιδιά, που μερικές φορές σκαρφαλώνουν επάνω για να τα περιεργαστούν και να παίξουν.
4) Οι ζημιές που έχει προξενήσει ο εργολάβος στους χώρους αθλοπαιδιών του Συλλόγου, της παιδικής χαράς, σε πινακίδες σήμανσης και σε ιδιοκτησίες κατοίκων είναι πάρα πολλές και αυτές δεν έχουν αποκατασταθεί.
5) Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση είναι αυτονόητο ότι εκτός των κινδύνων που δημιουργεί για πιθανά ατυχήματα, έχει δημιουργήσει επιπλέον τεράστια ζημιά στους επαγγελματίες της περιοχής μας.
Κύριε Εισαγγελέα, επειδή η αγανάκτηση όλων των κατοίκων του οικισμού μας είναι τεράστια και επειδή έχουν εξαντληθεί ήδη και τα τελευταία αποθέματα της υπομονής μας αναγκαζόμαστε να προσφύγουμε σε εσάς για να λάβετε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για τον εντοπισμό των υπεύθυνων της απαράδεκτης αυτής κατάστασης. Να σημειωθεί εδώ ότι για τα προαναφερθέντα προβλήματα είχαμε ενημερώσει εγγράφως με επιστολές μας που είχαμε καταθέσει στο πρωτόκολλο του Δήμου Μυτιλήνης τόσο την προηγούμενη δημοτική αρχή όσο και την παρούσα και είναι ενήμεροι από κοινές συσκέψεις που έχουμε πραγματοποιήσει κατά το παρελθόν , ο Δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Βουνάτσος Δημήτριος ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής κ. Βατός Ιωάννης, η πρόεδρος Άννα Σαμαρτζή και τα μέλη του τοπικού συμβουλίου Λουτρών ο προϊστάμενος της ΔΕΥΑΛ κ. Φυντανής και αρκετοί κατώτεροι υπάλληλοι. Τέλος ας σημειωθεί ότι δεν μας έχει δοθεί καμιά απάντηση μέχρι στιγμής παρά του ότι έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από την πρώτη επιστολή μας.

Συνημμένα:

1) Επιστολή μας στη ΔΕΥΑΜ με ημερομηνία 11-10-2010
2) Επιστολή μας στο Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο και τη ΔΕΥΑΛ με ημερομηνία 17-3-2011.
3) Δελτίο τύπου στα τοπικά ΜΜΕ με ημερομηνία 6-6-2011.Εκδήλωση του μουσικού τμήματος

Δελφίνι

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ετήσια καθιερωμένη εκδήλωση του μουσικού τμήματος του Συλλόγου μας, την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011 το απόγευμα στην αυλή του Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον οι γονείς και αρκετά μέλη του Συλλόγου οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν από κοντά την πρόοδό των παιδιών τους και να τα καμαρώσουν γι αυτό. Στο μουσικό τμήμα του Συλλόγου συμμετέχουν αυτή τη στιγμή 33 παιδιά ηλικίας από 6 έως 17 ετών και τα μαθήματα για όσους ενδεχομένως ενδιαφέρονται γίνονται στην αίθουσα του Συλλόγου στη Σκάλα Λουτρών κάθε Σάββατο και Τρίτη το απόγευμα.

Δελφίνι
Στην εκδήλωση έπαιξαν κιθάρα και τραγούδησαν μαζί με το δάσκαλό τους κ. Γρηγόρη Μολυβιάτη οι παρακάτω μαθητές και μαθήτριες. Βατζάκα Χριστίνα, Βατζάκα Μαριλένα, Μωυσιάδου Βασιλική, Εγγλέζου Μελπομένη, Λέλεκας Κωνσταντίνος, Θύμιατζης Βαγγέλης, Χλαχλά Μιχαέλα, Κουκώνης Ιωάννης, Κουκώνης Ραφαήλ, Μεταξάς Ερμογένης, Μεταξάς Γεώργιος, Καλιοντζής Θεόδωρος, Καλιοντζής Παναγιώτης, Κέντζης Μαρίνος, Γκύζα Κωνσταντίνα, Γκύζα Γεωργία, Ντηνιακός Μαρίνος, Σαράκης Ακίνδυνος, Ευαγγελέλλη Μαρία, Αλεξίου Μαρία, Μήνικνα Μαρία, Δράκου Δήμητρα, Αραμπατζής Μίλτος, Αραμπατζή Παναγιώτα, Καραντώνης Μιχάλης, Μωυσιάδου Αλεξάνδρα, Κομνηνός Απόστολος, Κρητικός Γαβριήλ, Γκαγκάνης Βασίλης και Σταυριανός Γιώργος.
Εμείς να ευχηθούμε από καρδιάς στα παιδιά εκτός από τη μουσική να έχουν καλή πρόοδο και στα μαθήματά τους και να είμαστε γεροί να τα καμαρώνουμε.


Εορτή Αγίου Νικολάου στη Σκάλα Λουτρών

Δελφίνι

Με λαμπρότητα και με τη συμμετοχή των μελών του Συλλόγου και όλων των κατοίκων του χωριού μας, πραγματοποιήθηκαν στη Σκάλα Λουτρών, οι εκδηλώσεις για την εορτή του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών και των αλιέων.
Συγκεκριμένα, με την παρουσία του εφημέριου Αγίου Γεωργίου Λουτρών, τριών ιεροψαλτών και στρατιωτικού αγήματος από την μονάδα καταδρομέων του Περάματος, ετελέσθη στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου της Σκάλας Λουτρών, η Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια έγινε η λιτάνευση της εικόνας (του Αγίου Νικολάου, φερμένη το 1922 από τον Τσεσμέ της Μ. Ασίας), με κατεύθυνση την προβλήτα μπροστά από το πρώην πυρηνελαιουργείο. Μετά την ευλογία των άρτων ο ιερέας και το στρατιωτικό άγημα επιβιβάσθηκαν στη βάρκα του κ. Ευστράτιου Καραντώνη από την Κουντουρουδιά και κρατώντας την εικόνα του Αγίου την περιέφεραν, ρίχνοντας το στεφάνι που την πλαισίωνε στην θάλασσα και ευχόμενοι ήρεμα ταξίδια για τους ναυτικούς και τους αλιείς μας. Μετά το πέρας των θρησκευτικών εκδηλώσεων οι παριστάμενοι κατέληξαν στην του Συλλόγου όπου προσφέρθηκαν διάφορα εδέσματα και καφές, από τις νοικοκυρές του οικισμού μας.

Δελφίνι
Μόνη παραφωνία στις εκδηλώσεις, η άθλια κατάσταση και η πλημμελής καθαριότητα που επικρατεί στους δρόμους και στους δημόσιους χώρους της Σκάλας Λουτρών, από την εγκατάλειψη των έργων στο λιμανάκι και σ αυτά της ύδρευσης – αποχέτευσης.
Και του χρόνου με υγεία.

Λοιπές δραστηριότητες.

1. Συντηρήθηκε το κτίριο του Μουσείου με βάψιμο των εξωτερικών τοίχων και της αυλής.
2. Εδόθησαν 150 ευρώ για την επισκευή του εξωκλησιού Αγίου Παντελεήμονος της περιοχής «Καμάρι», της Σκάλας Λουτρών.
3. Εδόθησαν 100 ευρώ για τις εργασίες επισκευής του Ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Λουτρών.
4. Στη βιβλιοθήκη μας κατασκευάστηκε βιτρίνα και τοποθετήθηκε η στρατιωτική στολή Ιερολοχίτου, του αειμνήστου κ. Γεωργίου Πρίμου.
5. Στη βιβλιοθήκη μας επίσης κατασκευάστηκε νέο ικρίωμα καθώς και 10 πλαίσια επέκτασης των υφισταμένων ικριωμάτων για την τοποθέτηση των νέων βιβλίων που αποκτήσαμε..
6. Στον εξωτερικό χώρο του μουσείου μας τοποθετήθηκε προβολέας με αυτοματισμό για τις νυκτερινές ώρες.
7. Στο θερινό μας θεατράκι έγιναν επισκευές στην περίμετρο του δαπέδου του


Μουσικό τμήμα.

Λειτουργεί κάθε Τρίτη και Σάββατο από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 5 το απόγευμα και αυτή την περίοδο φοιτούν 33 παιδιά σχολικής ηλικίας τα οποία μαθαίνουν κιθάρα. Τα μαθήματα εκτός από πρακτικά είναι και θεωρητικά έτσι ώστε τα παιδιά να αποκτούν γερές βάσεις και να συνεχίσουν μελλοντικά τις σπουδές τους στην μουσική εφ όσον το επιθυμήσουν. Η μηνιαία συνδρομή είναι 20 ευρώ και όσοι ενδιαφέρονται για τα παιδιά τους μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Δημήτρη Παπαχρυσό στο τηλ. 69746.40419 για περισσότερες πληροφορίες. Δάσκαλος είναι ο κ. Μολυβιάτης Γρηγόρης ο οποίος επί πολλά χρόνια έχει προσφέρει εξαιρετικό έργο.


Νέα τμήματα.

Ο Σύλλογός μας μπορεί να ιδρύσει νέα τμήματα παραδοσιακών μουσικών οργάνων εφ όσον εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον από τα μέλη μας. Διευκρινίζουμε ότι για να λειτουργήσει ένα νέο τμήμα θα πρέπει να ενδιαφερθούν κατ ελάχιστο τρία άτομα.


Τμήματα παραδοσιακών τραγουδιών και χορών.

Αυτά τα τμήματα λειτουργούν περιστασιακά και πλαισιώνουν διάφορες εκδηλώσεις του Συλλόγου μας που έχουν σχέση με τις αλησμόνητες πατρίδες της Μ. Ασίας. Τα μαθήματα είναι δωρεάν και όσοι ενδιαφέρονται μικροί και μεγάλοι μπορούν να έλθουν σε συνεννόηση με την κ. Ευθαλία Τουρλή στο τηλ. 22510 91170 για να το δηλώσουν.


Τμήμα βιβλιοθήκης

Δελφίνι

Με γοργό ρυθμό εμπλουτίζετε η βιβλιοθήκη του Συλλόγου μας και υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον από τα μέλη μας που την επισκέπτονται για να δανειστούν διάφορα βιβλία. Κατά το τρέχον έτος έγινε νέα επέκταση των βιβλιοθηκών ώστε να τοποθετηθούν τα βιβλία που μας δόθηκαν. Όλα τα βιβλία είναι καταχωρημένα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή για την εύκολη διαχείριση τους. Το βιβλίο είναι ένα παράθυρο ανοιχτό στον κόσμο, γιατί προσανατολίζει τη σκέψη σε νέους δρόμους, προσφέρει γνώσεις, πληροφορίες και η γνώση είναι δύναμη. Η μόρφωση ευαισθητοποιεί το άτομο απέναντι στα προβλήματα που αποτελούν τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου και τοποθετεί τις βάσεις για τη συνολική πρόοδο του πολιτισμού, συντελεί δε, στη διαμόρφωση ψύχραιμης και νηφάλιας σκέψης μακριά από ακρότητες και φανατισμο


Δωρεά βιβλίων στο Σύλλογό μας.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως το ίδρυμα Ν. Γ. Παπαδημητρίου για τα πολλά και εξαιρετικού ενδιαφέροντος βιβλία που μας χάρισε. Για την τακτοποίησή τους ο Σύλλογός μας έχει παραγγείλει έξτρα έπιπλο βιβλιοθήκης για να τοποθετηθούν. Επίσης ευχαριστούμε θερμά τους κ.κ. Μίσσιο Κώστα, Αλεξέλλη Παναγιώτη, Όλγα Βαλειάδου, Ντόρα Πολίτη-Λιόλιο, Μαρικούλα Κινικλή, Πελεκάνο Θεόδωρο, Μάκη Δούκα, Νίκο Σαράτση, Γιώργο Ζορμπά, Κρητικού Βούλα, Ντίνια Γεώργιο, Κούμπα Γεώργιο, Χιώτου Μυρσίνη και το WWF, για τα βιβλία που προσέφεραν στη βιβλιοθήκη του Συλλόγου μας.
Ο Σύλλογός μας παρακαλεί όσους έχουν βιβλία που δεν τα χρειάζονται να μας τα χαρίσουν για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης μας η οποία ήδη στεγάζεται στο καινούργιο κτίριο που κατασκευάσαμε στη Σκάλα Λουτρών και που αυτή τη στιγμή τα βιβλία που διαθέτει ξεπερνούν τις 6.000.

Βιβλία από το Ίδρυμα Παπαδημητρίου.

Οκτώ δέματα που περιείχαν πλέον των 500 βιβλίων εστάλησαν δωρεάν στο Σύλλογό μας από το Μορφωτικό και πολιτιστικό ίδρυμα Ν. Γ. Παπαδημητρίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας εκφράζει την ευγνωμοσύνη του και ευχαριστεί θερμά για αυτή την αξιέπαινη πρωτοβουλία το Ίδρυμα και διαβεβαιώνει ότι αυτά θα αξιοποιηθούν κατά τον καλλίτερο δυνατό τρόπο στη βιβλιοθήκη μας από τα παιδιά της ακριτικής Σκάλας Λουτρών Λέσβου.

Βιβλία από τον κ. Μίσσιο Κώστα

36 βιβλία με τίτλο «Ο Λεσβιακός τύπος και οι δημιουργοί του 1864-2008», και 33 βιβλία με τίτλο «Ποικίλα φιλολογικά της Μυτιλήνης Τόμος 14ος» μας εστάλησαν δωρεάν στο Σύλλογό μας από τον γνωστό Μυτιληνιό συγγραφέα κ. Κώστα Μίσσιο. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας εκφράζει την ευγνωμοσύνη του και τις ευχαριστίες του για την δωρεά αυτή.

Ευχαριστήρια

Ευχαριστούμε θερμά τους παρακάτω.
*Την Εκδοτική επιχείρηση Δ. ΔΟΥΚΑΣ & ΣΙΑ ΟΒΕΕ για τη χορηγία τους στην εκτύπωση του ημερολογίου μας έτους 2012.
*Τον ΟΤΕ Μυτιλήνης, το ξενοδοχείο ΖΑΙΡΑ, το παλαιοπωλείο Παρελθόν του κ. Δεμερτζή Δημήτρη, την καφετέρια Κήπος και τους λοιπούς χορηγούς του ημερολογίου μας.
*Τα καταστήματα της Μυτιλήνης και όσους προσφέρουν δώρα στις εκδηλώσεις μας.
* Τον κ. Σαράτση Νίκο που επιδιορθώνει χωρίς αμοιβή τα βιβλία της βιβλιοθήκης μας.
*Τα διάφορα συνεργεία που κάνουν ειδικές τιμές για τις εργασίες του Συλλόγου καθώς και όσους προσφέρουν εθελοντικώς την εργασία τους.
*Όλους όσοι χάρισαν τα πολύτιμα κειμήλια που στεγάστηκαν στο Μουσείο μας.
*Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε το συγχωριανό μας Δημήτρη Γρηγορέλλη που από ιδρύσεως του Συλλόγου μας , μας έχει παραχωρήσει αφιλοκερδώς το πατρικό του σπίτι στη Σκάλα Λουτρών για την στέγαση δραστηριοτήτων του Συλλόγου μας.

Οικονομικές ενισχύσεις

Για τους σκοπούς του Συλλόγου μας προσφέρθηκαν τα παρακάτω ποσά.

Κατανάκης Μιχάλης 50 ευρώ.
Παπαχρυσός Γεώργιος 50 ευρώ.
Τσαμουράς Δημήτρης 50 ευρώ.
Πελεκάνος Θεόδωρος 20 ευρώ.
Σεβαστός Δημήτριος 100 ευρώ.
Θωμαίδης Ελευθέριος 50 ευρώ.

Αγιακάτσικας Παναγιώτης 30 ευρώ.
Χατζηηλία Ευτέρπη 20 ευρώ.
Τσακμάκης Πέτρος 44 ευρώ
Κατσαλής Νίκος 50 ευρώ
Σάκης Ευστράτιος 120 ευρώ
Γρημάνη Τραχανιά Μυρσίνη 150 ευρώ.
Ζαραγκάλη Έρση 20 ευρώ
Γεωργιάδου Ιφιγένεια 100 ευρώ
Λεωνιδοπούλου Μυρσίνη 100 ευρώ
Κρητικού Φρόσω 30 ευρώ
Κλήμη Μερόπη 100 ευρώ στη μνήμη του εκλιπόντος συζύγου της Αριστείδη.
Κινικλή Τούλα, 50 ευρώ, στη μνήμη της εκλιπούσης μητέρας της Δωροθέας.
Σαμαρτζή Μαίρη 50 ευρώ στη μνήμη του πατέρα της Δημητρίου.
Περγαμηνού Γαρουφαλιά 20 ευρώ στη μνήμη του συζύγου της Ευστρατίου.
Ευαγγέλλου Βικτωρίτσα 20 ευρώ αντί στεφάνου στην κηδεία της Φρόσως Μανδαμά.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας τους ευχαριστεί θερμά και καλεί τα μέλη του να ενισχύσουν οικονομικά την προσπάθεια που κάνει ο Σύλλογός για αναβάθμιση του οικισμού μας , έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο βαρύ φορτίο των υποχρεώσεων που έχουμε αναλάβει και να ολοκληρώσουμε τους στόχους μας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2012.

Δελφίνι

Με τίτλο «Πατρίδα μου Μικρά Ασία» κυκλοφόρησε το ημερολόγιο του Συλλόγου μας για το έτος 2012. Το αφιερώσαμε κυρίως σε όσους έλκουν την καταγωγή τους από τα απέναντι παράλια της Μικράς Ασίας και περιλαμβάνει δώδεκα αναφορές για ισάριθμες πόλεις-περιοχές της Μικράς Ασίας.
Πρόκειται για επιτραπέζιο ημερολόγιο, το ένατο στη σειρά από αυτά που εκδίδει ο Σύλλογός μας τα τελευταία χρόνια, είναι συλλεκτικό κομμάτι με 164 σελίδες και περιλαμβάνει κείμενα και φωτογραφίες-ντοκουμέντα, από τις Σμύρνη, Κυδωνίες (Αιβαλί), Μοσχονήσια, Πέργαμο, Έφεσο, Αλάτσατα, Φώκαια, Πόντο, Ίμβρο, Τένεδο, Πριγκιπονήσια και Κωνσταντινούπολη.

Αντί προλόγου
«Από κει, απ’ αντίκρυ ξεκίνησαν κ’ ήρθαν όλοι τούτοι οι ψαράδες κ’ οι ναυτικοί μια φαρμακωμένη μέρα. Φουκαράδες κι ανεμαλλιάρηδες ήρθαν, με την ψυχή στο στόμα, ξυπόλητοι κι αγριεμένοι. Μέσα στα τρομαγμένα μάτια τους κρατούσαν την κόκκινη αντιλαμπή από μια πλατιά πυρκαγιά. Ήρθαν με το μαύρο βρακί ανατραβηγμένο μέσα στο μαλλένιο ζουνάρι, φορούσαν στο κεφάλι τις βαριές «κατσούλες» από βελούδο ξεφτισμένο. Ήταν ένα συννεφιασμένο απόγεμα, και τα κύματα φούσκωναν μολύβια, δίχως να σπάνουν, σαν φάνηκαν οι βάρκες τους νά ’ρχουνται. Μπρόβαλαν ξαφνικά μες από την αντάρα. Έπηξε η θάλασσα από ένα κοπάδι καΐκια, που σκαμπανέβαζαν με κόπο πάνω στα μουγγά κύματα κι όλο κόντευαν, έτσι μαζωμένα. Με τα κουπιά ερχόντανε και με τα πανιά και κάτι ψαρόβαρκες, κάτι παλιοφελούκες, πλέβανε με δυσκολία και τραμπαλίζονταν πάνω στην ακροθάλασσα, μ’ ένα σεντόνι, μ’ ένα γυναικείο ρούχο σηκωμένο για πανί. Σίμωναν ολοένα και πολεμούσαν να πιάσουν το λιμάνι με κοντοβόλτες. Απ’ έξω, στο μόλο, μαζεύτηκαν ένα πλήθος χωριανοί. Κοίταζαν, περίμεναν ν’ αρπάξουν τον κάβο, να δώσουν ένα χέρι. Ένα μουρμουρητό βούιζε ανάμεσα στο πλήθος που περίμενε: - Οι πρόσφυγοι… οι πρόσφυγοι… Ο λόγος γύριζε από στόμα σε στόμα, καθένας τον έλεγε στον άλλο για να τον ακούσει ο ίδιος. Το κοπάδι οι βάρκες όλο και σίμωναν, κόσμος πολύς φαινόταν στοιβαγμένος μέσα, όμως πιο πολύ βάραινε η σιωπή που σήκωναν τούτα τα καΐκια. Ένα – ένα άρχισαν να μπαίνουν στο πόρτο, τα πανιά μαϊνάραν, από μέσα πετούσανε σκοινιά κ’ οι χωριανοί δένανε κάβο να πλευρίσουν στο μόλο...... Έβγαιναν ανάκατοι άντρες, γυναίκες, μωρά. Τα πρόσωπά τους ήταν άπλυτα, χαλκοπράσινα, τα δόντια σφιχτά, κλειδωμένα. Κοιτούσαν γύρω με κόκκινα μάτια πρησμένα από την αγρύπνια. Είχανε τους λαβωμένους τους μαζί, βγάλανε και κάτι σκοτωμένους, ανάμεσά τους ήταν ένα παλικάρι με ξανθό γενάκι, πολύ νέο και μια γυναίκα. Το μάγουλό της ήταν σκισμένο, το σαγόνι δεμένο με άσπρη μαγουλίκα και τα μάτια στυλωμένα, ολάνοιχτα προς τον ουρανό. Κατάμαυρα μάτια...... Μια γριά, μόλις βγήκε στο μόλο έκανε μετάνοια, γονάτισε. Χάιδεψε το χώμα με τα ξερά της χέρια, φίλησε χάμου τη γης κ’ έκλαψε με δυνατή κραξιά σαν αγριοπούλι. Τότες πολλοί άρχισαν να κλαίνε γύρω της».

(Η Παναγιά η Γοργόνα –Στρατής Μυριβήλης)

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών Λέσβου.